Ministerul Comunicațiilor a anunțat că s-a renunțat la introducerea, de la 1 iulie 2017, a unui tarif de înregistrare și mentenanță anuală a domeniilor “.ro”, așa cum era prevăzut conform deciziei Institutului de Cercetare în Informatică.

Membrii Consiliului de Administrație al institutului au anulat hotărârea anterioară, în baza priorităților anunțate de Guvern pentru perioada 2017-2020, printre acestea numărându-se, conform oficialilor ministerului, un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”. Proiectul de lege va fi lansat în dezbatere publică abia în vară, astfel că până va fi aprobat și implementat, vor mai trece câteva luni.

“Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

În luna iulie 2017, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie 2017”, se arată în comunicatul official al MCSI.

Mai multe companii de web hosting au cerut, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Comunicațiilor, organizarea unei dezbateri publice, a unor consultări privind introducerea tarifului de mentenanță pentru domeniile “.ro”. Reprezentanții societăților susțineau că buna funcționare a acestui domeniu este asigurat și de crearea unui “cadru transparent, coerent și unitar”, care să stea la baza operării domeniului .ro în interesul public.

Tariful de mentenanță anulat a fost anunțat, la sfârșitul anului trecut, de reprezentanții MCSI, în urma deciziei Institutului de Cercetare în Informatică, care gestionează departamentul RoTLD. Comunicarea nu conținea însă taxe sau sume care vor fi aplicate, ci numai proceduri și termene în vederea aplicării acestui tarif de mentenanță:

  • tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu “.ro” se stabilește, la o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro și asigură atât serviciul de înregistrare cât și o perioadă de 5 ani de utilizare în condiții de Securitate
  • după expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro, necesară păstrării serviciului de utilizare a domeniului .ro în condiții de siguranță
  • pentru numele de domenii “.ro” înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017
  • pentru domeniile “.ro” înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu “.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării

Reprezentanții companiilor au precizat că după una din întâlnirile cu oficialii departamentului RoLTD din cadrul ministerului, se stabilise ca suma percepută pentru acest tarif să fie de 39 euro plus TVA, pentru primii 5 ani, urmând ca după această perioadă, suma să fie de 7,8 euro plus TVA. În condițiile unui nou proiect de lege, semnatarii scrisorii deschise și-au arătat deschiderea pentru noi discuții și reglementări privind acest tarif.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here