21 August, 2017

Documente necesare pentru modificarea locuinţei

Conform legii 50/1991, pentru orice modificare din apartament/casă, proprietarul trebuie să obţină de la primărie Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de Construire. În fiecare lună se eliberează, numai în Bucureşti, aproximativ 300  de Autorizaţii de Construire, dintre care 54 de autorizaţii au fost pentru modificări.

Actele necesare pentru obţinerea unui Certificat de Urbanism în vederea construirii sau modificării unei locuinţe sau anexe gospodăreşti sunt următoarele:

- copie act proprietate;

- chitanţă taxă;

- două planuri cadastrale scară1/500;

- două planuri cadastrale scară 1/2000.

După ce a fost eliberat certificatul de urbanism, vor fi depuse actele pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire:

- actul de proprietate (copie legalizată);

- certificat de rol;

- proiect pentru obţinerea autorizaţiei de construire;

- toate avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism;

- Certificatul de Urbanism (copie);

- contract cu o firmă de salubrizare;

- acordul notarial al vecinului sau al coproprietarilor (după caz), chitanţa taxa.

Precizăm că, în conformitate cu HG nr. 797/2005, taxa pentru obţinerea unui certificat de urbanism este  de 4 lei, iar pentru autorizaţia de construire se achită o taxă a cărei valoare este  de 0,5% din valoarea trecută în proiect pentru funcţiune locuinţe şi 1% pentru altă destinaţie (se plăteşte la primărie).

Reamintim că persoanele care efectuează modificări de orice natură în apartamente riscă amenzi cuprinse între 1000 lei si 100. 000 lei în funcţie de complexitatea abaterii, potrivit prevederilor Legii 50/1991 cu modificările şi completările ulterioare.

Av. Colţuc Marius

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  florin istrate
  aprilie 8 2012

  Da, e bine cu legile acestea !. dar partea proasta este cu aplicarea lor. de exemplu la Caransebes proiectul de exemplu se accepta de catre primarie incomplet si fara unele avize de verificare MLPTL. Si sa nu mai zicem de izolarea fatadelor cladirilor de bloc si sumedenia de culori !. si sunt multe aspecte de dezbatut , dar mai ales de aplicat.

 • Răspunde
  Ursu Bogdan
  aprilie 12 2012

  buna ziua. Spuneti-mi, va rog, ce acte sunt necesare pentru a construi o mansarda. Precizez ca sunt proprietarul unui apartament cu 2 camere la etajul 4/4 al unu bloc din Constanta si doresc sa mansardez deasupra apartamentului meu.
  Multumesc

  • Răspunde
   Admin LegeStart Blog
   aprilie 18 2012

   Bună ziua,

   Pentru a primi un răspuns adecvat, vă rugăm să intraţi pe forumul nostru, LegeStart.ro, care se află la următoarea adresă: https://legestart.ro/forum.htm

   Ca să puteţi posta întrebări, trebuie să vă înregistraţi. Nu durează decât 2 minute operaţiunea.

   Vă mulţumim!

   Echipa LegeStart

 • Răspunde
  Adrian
  decembrie 20 2015

  Buna ziua, am o casa la care vreau sa fac extindere si mansardare. Am obtinut Autorizatia de Constructie, dar din motive financiare as dori sa micsorez suprafata construita. Proiectantul mi-a spus ca, daca se modifica suprafata si nu se mai respecta proiectul, trebuie intocmit un nou proiect si o noua Autorizatie de Constructie.Va rog frumos sa-mi spuneti daca la proiectul actual pot face o modificare(micsorare de spatiu) si sa-l utilizez fara a face un nou proiect. Multumesc si sarbatori fericite!

Scrie un comentariu