Prin ordin al Preşedintelui Consiliului Concurenţei, au fost aprobate Instrucțiunile privind procedura de calculare a dobânzii în cazul ajutorului de stat sau de minimis care trebuie rambursat sau recuperat.
Ordinul nr. 386/2020 pentru punerea în aplicare a Instrucțiunilor a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 375 din 11 mai 2020.
Temeiul legal în materie îl constituie Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Principii
- Ordonanţa de urgenţă prevede:
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
- Beneficiarul unui ajutor de stat sau de minimis este obligat să ramburseze suma reprezentând echivalentul ajutorului de stat sau de minimis a cărui recuperare a fost dispusă de Comisia Europeană, cu excepţia situației în care punerea în aplicare a deciziei Comisiei Europene a fost suspendată, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.
- Ajutorul de stat sau de minimis, care trebuie rambursat sau recuperat, include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii acestuia până la data recuperării sau a rambursării integrale.
- Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită potrivit prevederilor Regulamentului (UE) 2015/1.589.
- Prevederile se aplică şi în cazul deciziilor emise de furnizori sau de administratori, precum şi în cazul deciziilor emise de Consiliul Concurenţei.
- Regulamentul nr. 794/2004 din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/1589 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene;
- Comunicarea Comisiei privind recuperarea ajutoarelor de stat ilegale și incompatibile.
- Rata dobânzii ce urmează să se aplice este rata publicată de Comisia Europeană, în vigoare la data la care ajutorul care trebuie rambursat sau recuperat a fost pus la dispoziția beneficiarului pentru prima dată, la care se adaugă 100 de puncte de bază.
- Rata dobânzii se aplică pe o bază compusă până la data recuperării sau rambursării ajutorului.
- Dobânzile acumulate pe parcursul anului precedent produc dobânzi în fiecare an următor.
- Rata dobânzii se aplică de-a lungul întregii perioade până la data recuperării sau rambursării. În cazul în care trec mai mult de 12 luni de la data la care ajutorul în cauză a fost pus la dispoziția beneficiarului pentru prima dată și până la data recuperării sau rambursării acestuia, rata dobânzii se recalculează la intervale de 12 luni, având ca bază rata în vigoare în momentul recalculării.
