Întrebare: Care este diurna minimă şi maximă deductibilă pentru o persoană care este angajată în funcţia de conducător auto în trafic internaţional – la o societate cu răspundere limitată nou-înfiinţată –, dacă societatea este pe pierdere?
Răspuns:
Începând cu prevederile Codului Muncii, se menţionează la art. 44 alin. 2) că salariatul delegat are dreptul, pe lângă plata cheltuielilor de transport şi cazare, şi la o indemnizaţie de delegare (diurnă).
Diurna pe teritoriul ţării
În HG nr. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului se menţionează:
– persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea;
– numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare;
– pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.
Diurna în afara ţării
În HG nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar se menţionează prevederile legislative în condiţiile în care se poate acorda diurna externă.
Astfel, diurna în valută se diferenţiază pe două categorii (I şi II) şi se acordă la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea. Cuantumul diurnei pentru fiecare ţară este stabilit în anexa din HG nr. 518/1995.
În anexă sunt prezente două categorii de diurne. Cea folosită personalul din sectorul privat este cea de la categoria de diurnă I. Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
– momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, şi de pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
– momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei sau de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.
Calcularea efectivă a diurnei corespunzătoare deplasării
Pentru calculul diurnei în cazul deplasării fie în ţară, fie în afară ţării, Codul Fiscal aduce completări prin intermediul art. 55 alin. 4 litera g) şi art. 296^15 (modificări intrate în vigoare în baza OG nr. 8/2013).
Aşadar, diurna acordată salariaţilor în ţară şi în străinătate, pentru desfăşurarea activităţii, în interes de serviciu, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului este scutită de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (pensie, sănătate, şomaj).
Dacă diurna este mai mare decât limita mai sus menţionată (mai mare de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului), venitul respectiv este considerat venit de natură salarială şi va fi inclus pe statul de salarii, implicit i se vor reţine impozitul şi contribuţiile sociale.
Limita minimă şi maximă a diurnei în interiorul ţării
Conform prevederilor Codului Fiscal şi ale HG nr. 1860/2006 (mai sus menţionate), cuantumul minim al diurnei este de 13 lei/zi.
În schimb, până la 2,5 ori valoarea acesteia, adică până la suma de 32,5 lei, angajatorii nu au obligaţia reţinerii impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale.
Limita minimă şi maximă a diurnei în străinătate
Conform prevederilor Codului Fiscal şi ale HG nr. 518/1995 (mai sus menţionate), cuantumul minim al diurnei este redat în anexa ce face parte din HG nr. 518/1995 şi este diferenţiat în funcţie de ţara în care se face deplasarea (în valuta corespunzătoare).
Şi în cazul diurnei externe, la fel ca în cazul diurnei acordate pentru deplasări în interiorul ţării, până la de 2,5 ori valoarea acesteia stabilită în anexa din HG nr. 518/1995, pentru fiecare ţară, angajatorul nu are obligaţia reţinerii impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale.
De exemplu, diurna pentru deplasarea în Belgia este de 35 de euro/zi. Limita până la care nu se reţin contribuţii şi impozit este 35 euro * 2,5 = 87.5 euro/zi de delegare.
Pentru completarea răspunsului, menţionez că acordarea diurnei nu mai este condiţionată de rezultatul financiar al firmei (profit sau pierdere).
––––––––––––(P)––––––––––––
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.
Foto: Free Images
buna ziua
din cate am inteles s-a modificat legea privind diurna in strainanate si perioada maxima acceptata in strainatate ca fiind neimpozitata,unde pot gasii informatii despre asa ceva?Va multumesc!
Buna ziua,
Din cate am inteles s-a modificat legea privind diurna in strainanate si perioada maxima acceptata in strainatate ca fiind neimpozitata,unde pot gasii informatii despre asa ceva?
Multumesc!
Buna ziua,
Daca o persoana pleaca in delegatie in data de 24 ora 06.30 si se intoarce in data de 26. ora 20.10, cate zile de diurnal I se acorda?
Am o firma de prestări servicii,am o echipa de muncitori in Belgia cu forme legale,permis de mina A1,contract de munca in țara .Din păcate a venit ANAF si mi a imputat sumele care le dau angajaților sub forma de venituri obligându ma sa le impozitez ca si venituri salariale.Acum ma judec cu ANAF ,am câștigat in prima instanța .Eu consider abuz din partea ANAF si doresc sa fac ceva in sensul asta.Sunt satul de abuz din partea ANAF
Buna seara.
Am vazut comentariul dvs.
Chiar daca este de cativa ani as dori sa stiu ce ati rezolvat.
Ati reusit pana la final sa castigati ?
Multumesc.
Buna ziua..
Asa mai pe intelesul muritorului de rand cat este diurna minima care o pot primi atata timp cat sunt plecat 18 zile in alt judet si vin acasa si stau 3 zile iar apoi plec iarasi 18 zile in alt judet..
Momentan primesc 30 lei pe zii diurna