Ministerul Apărării vrea să modifice sumele alocate pentru diurna angajaților trimiși în misiuni în străinătate, la același plafon, deoarece legislația actuală prevede sume diferite pentru ofițeri/subofițeri/alte categorii de personal, deși locația este aceeași pentru aceste persoane.

Legea nr. 121/2011 prevede că drepturile de hrană, diurnă, cazare, recreere, facilitarea legăturii cu familia  și transport ale personalului civil și militari participant la misiunile și operațiile prevăzute în același act normative, se stabilesc prin hotărâre de guvern. Hotărârea nr. 1086/2004 (nepublicată in Monitorul Oficial), stabilește cuantumuri diferite ale diurnei în valută, în funcție de categoria de personal, ceea ce duce la unele discriminări de tratament juridic pentru personal angajat aflat în situații similare, se arată în nota de fundamentare a proiectului postat în dezbatere publică pe pagina MApN.

“Art. 1

(1) Personalul participant la misiunile și operațiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 beneficiază de diurnă în valută în cuantum de 45 de euro/zi/persoană, care nu include cheltuieli de hrană, calculate la data părăsirii teritoriului național și până la data intrării în țară după executarea misiunii sau operației.

(4) În raport cu gradul de risc existent în zona de desfășurare a misiunilor și operațiilor sau în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, ministrul apărării naționale poate aproba majorarea cu până la 100% a valorii diurnei de care beneficiază personalul”.

Conform art. 2, hrana și cazarea sunt asigurate de unitățile care îi trimit pe angajații MApN în misiuni, în baza acordurilor/înțelegerilor încheiate între autorități.

“Art. 2 – (3) În lipsa unor acorduri/înțelegeri tehnice, personalul beneficiază de o alocație valorică de hrană de 20 euro/zi/persoană și o indemnizație de cazare potrivit actelor normative în vigoare privind unele drepturi și obligații ale personalului militar roman trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

În cazul celor care execute misiuni în afara locului/localității de dislocare, alocația valorică va fi suplimentată cu 5 euro/zi/persoană.

(5) Alocația valorică de hrană prevăzută la alin. (3) poate fi majorată cu până la 100%, în funcție de evoluția prețurilor din zona de dislocare, cu aprobarea ministrului apărării naționale.

(6) Cu prilejul zilelor festive naționale, personalul beneficiază de drepturi suplimentare de hrană, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.

(7) Personalul poate închiria spațiu de locuit în vederea cazării. Decontarea cheltuielilor privind cazarea se face pe baza documentelor justificative, fără a se depăși plafoanele de cazare prevăzute de actele normative care stabilesc unele drepturi și obligații ale personalului militar roman trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar”.

Pentru perioadele de recreere și facilitarea legăturii cu familia, personalul va avea alocată suma de 1 euro/zi/persoană.

Sursa: MAPN

Ai nevoie de Legea nr. 121/2011? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here