Deputații și senatorii din diaspora sunt discriminați în raport cu colegii lor din Parlamentul României, în privința cheltuielilor de cazare, diurnă și transport, susțin 30 de parlamentari care au inițiat un proiect legislativ la Senat. Prin completările aduse la Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor se prevede ca pentru parlamentarii din diaspora să fie decontate cheltuielile de cazare și diurnă, dacă aceștia nu locuiesc în țara respectivă și de asemenea, să le fie decontat un transport dus-întors cu avionul, o dată pe săptămână.

“Activitatea desfășurată în cadrul Circumscripției electorale pentru românii din afara granițelor României nu poate fi tratată diferit față de activitatea oricărui alt deputat sau senator ales în cadrul celorlalte 42 de circumscripții electorale, atât în ceea ce privește desfășurarea activității în plen și în comisii, cât și în ceea ce privește exercitarea mandatului în cadrul circumscripțiilor electorale”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor. La art. 41, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (21):

„(21) Deputații și senatorii aleși în Circumscripția electorală pentru românii cu domiciliul în afara României beneficiază de diurnă de deplasare și cheltuieli de cazare al căror cuantum este stabilit prin Hotărârea Birourilor Permanente Reunite, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere. Cheltuielile pentru diurnă și cazare se vor acorda numai pentru deplasările în țările în care aceștia nu au reședință. Decontarea acestor sume se face pe baza documentelor jusitificative.”

În privința transportului, pentru cei care nu locuiesc în afara granițelor, se va aloca o sumă forfetară care se decontează, de asemenea, pe baza documentelor justificative, pentru parlamentarii din circumscripția electorală în care au fost aleși, conform completărilor aduse art. 45 din același act normativ. Parlamentarii din diaspora care locuiesc în străinătate ar putea beneficia de decontarea unui bilet dus-întors săptămânal, cu avionul.

La art. 45, după alin. (5) se introduce un nou alineat, (51) :

„(51) Deputații și senatorii aleși în Circumscripția electorală pentru românii cu domiciliul în afara României, care au reședința în afara granițelor României și se deplasează în municipiul București pentru a participa la lucrările Parlamentului, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene externe pentru o călătorie dus-întors pe săptămână.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică în procedură de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată.

Sursa foto: Touristmaker

Ai nevoie deLegea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here