19 Iulie, 2019

Dispozitivul care-ţi blochează maşina dacă te urci băut la volan: cum funcţionează şi când ar putea fi introdus în România

Printre intenţiile Ministerului Transporturilor (MT) de a spori siguranţa rutieră se numără şi introducerea în legislaţie a folosirii dispozitivelor de tip “Alcolock”.

Cum funcţionează un astfel de dispozitiv? Simplu. După ce şoferul se urcă la volan, el trebuie să sufle în dispozitiv (la fel ca în cazul unui etilotest), care este ataşat de bordul maşinii. În cazul în care concentraţia de alcool detectată este mai mare decât limita admisă de lege, maşina nu va porni.

În unele ţări, acest dispozitiv este deja folosit, însă la nivelul Uniunii Europene se intenţionează introducerea Alcolock-ului ca dotare standard de siguranţă a maşinilor, conform Gândul.

În România, MT-ul doreşte introducerea în legislaţie a Alcolock-ului în perioada 2013-2020.

Propunerea face parte din Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră 2013–2020, care poate fi consultată integral AICI (format PDF).

Sursa: Ministerul Transporturilor, Gândul

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu