Cameda Deputaților a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege care modifică celebra lege de comercialzare a alimentelor, care impunea marilor magazine să expună 51% din produse din cele autohtone.
Astfel, din 2017, marii comercianți erau obligați să achiziționeze produse din categoriiile carne, ouă, legume, fructe, miere, lapte și panificație, în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft din lanțul alimentar scurt, de la producători autohtoni. Comieisia Europeană a cerut însă modificarea acestei legislații, care încalcă dreptul la libera circulație a mărfurilor, astfel că legea a fost modificată printr-un proiect legislativ inițiat în Parlament. Proiectul a fost votat cu 150 de voturi “pentru” în ședința din 25 februarie, astfel că acum va fi trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.
Proiectul adoptat prevede ca lanțul scurt, de la producători autohtoni, să fie înlocuit cu partenerul direct, categorie din care pot face parte atât producătorii din țara noastră, cât și alții – asociații de producători agricoli, coperative agricole, distribuitori. Este eliminată din lege cota de 51% și este introdusă o distincție între pertenerii direcți, în funcție de cifra de afaceri, iar contractul comercial va fi cel puțin pe durata a 12 luni.
Legea nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare
TEXT ACTUAL: Art. 2. - (1) Prevederile prezentei legi se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară relaţii comerciale cu produse alimentare, indiferent de forma de comerţ.
- carne românească - carnea provenită de la animale crescute în fermele din România;
- produs românesc - produs obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România; produsul are la bază interesul acordat de producători comercianţilor în sensul asigurării siguranţei şi securităţii alimentare;
- Termen negociat prin contract între comerciant și furnizor (termenul de plată vechi era de 30 de zile calendaristice)
- Termenul de plată pentru produse alimentare proaspete nu poate fi mai mare de 14 zile calendaristice (vechea regelemntare prevedea 7 zile).