Creşterea veniturilor pe pieţele existente şi asigurarea unui flux îmbunătăţit de lichidităţi reprezintă priorităţile directorilor financiari din România (CFO) pentru următoarele 12 luni; totodată, ei se arată mai optimişti în privinţa perspectivelor companiilor lor în 2012, faţă de vara lui 2011, potrivit celei de-a doua ediţii a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey.

Pe fondul incertitudinii care planează asupra economiei globale, companiile româneşti se confruntă cu provocarea maximizării profiturilor şi intensificarea competiţiei pe pieţele lor principale. Nefiind imune la realităţile economice, ele se concentrează pe reducerea costurilor, eficienţa operaţională şi realocarea capitalului, pentru a-şi consolida competenţele de bază şi – dacă este cazul – pentru a renunţa la activele non-core.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumulează răspunsurile a 265 de directori sau experţi financiari de top din companii importante din România, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Pieter Wessel, Partener în cadrul Deloitte România, spune: „Putem caracteriza perspectivele economice şi de afaceri din România ca fiind incerte în acest moment, chiar dacă identificăm şi semnale pozitive, cum ar fi un leu relativ stabil, o inflaţie mai mică şi un nivel de consum aşezat. Această incertitudine şi reticenţa faţă de risc indică, totuşi, faptul că puţini directori financiari sunt dispuşi în acest moment să îşi asume riscuri noi în bilanţ, fiind concentraţi pe asigurarea unui flux mai solid de lichidităţi prin reducerea costurilor şi creşterea veniturilor”.

El adaugă: „Înclinaţia spre pieţele pe care companiile deja operează arată că managementul rămâne în aria sa de confort, continuând să facă ce ştie mai bine şi căutând în paralel să eficientizeze operaţiunile şi să crească productivitatea. Inovaţia în business ar putea face diferenţa, prin dezvoltarea unor servicii şi produse noi şi mai ieftine”.

Pe fondul schimbărilor recente din mediul de afaceri, majoritatea respondenţilor (70%) spun că restructurarea afacerilor reprezintă o prioritate pentru următoarele 12 luni. De asemenea, o mare parte dintre participanţi confirmă că activitatea de fuziuni şi achiziţii rămâne îngheţată sau va înregistra creşteri modeste, unele companii româneşti căutând să se extindă peste hotare. Această tendinţă reprezintă o schimbare față de ultimii ani, când majoritatea tranzacţiilor implicau cumpărători străini şi vânzători – companii locale.

Principalele concluzii:

● În pofida incertitudinii financiare şi economice, majoritatea directorilor financiari români mizează pe îmbunătăţirea rezultatelor companiilor pe care le reprezintă.

● O pondere de 90% dintre respondenţi sunt de acord că nu este momentul pentru asumarea de riscuri noi.

Creşterea veniturilor obţinute pe pieţele existente sau pieţe noi reprezintă o prioritate pentru anul în curs, în paralel cu reducerea costurilor directe şi indirecte. Acestea vor genera un flux îmbunătăţit de lichidităţi, ceea ce reprezintă obiectivul principal al celor mai mulţi directori financiari;

● O parte semnificativă dintre respondenţi consideră că restructurarea reprezintă modalitatea de a reduce complexitatea afacerii şi costurile.

● Participanţii la studiu cred că vânzarea de acţiuni este o metodă de finanţare mai atractivă decât finanţarea bancară, costul creditării fiind estimat să crească în cursul lui 2012.

Rapoartele complete pe fiecare ţară inclusă în studiu şi o analiză generală pot fi descărcate de pe pagina oficială a programului: www.deloitte.com/cecfo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here