Un proiect legislativ de modificare a Legii educației depus la Camera Deputaților prevede ca diplomele obținute în străinătate, de cetățeni români sau străini, să fie recunoscute de Ministerul Educației fără niciun fel de cost.

Legea actuală stabilește o “taxă de evaluare dosar” în cuantum de 50 lei, pentru astfel de situații.

Inițiatorii susțin că aceste costuri nu sunt justificate, deoarece țara noastră trebuie să se alinieze la normele internaționale și să recunoască orice fel de diplomă din străinătate, pe principiul cunoașterii și înțelegerii, stabilit ca fiind primordial în Legea educației naționale: “Recunoașterea și echivalarea diplomelor obținute în străinătate reprezintă procesul prin care România, ca stat și ca națiune, înțelege să valorifice cunoașterea obținută de persoanele care au absolvit studii în străinătate și care doresc să vină sau să revință în țară. Persoanele în cauză pot fi cetățeni români sau cetățenii altor state. Acest mecanism reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii și a diversității”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, inițiat de 24 de parlamentari de la mai multe formațiuni politice.

Legea nr. 1/2011 a Educației naționale
Art.  94, alin. 2, lit. q) se modifică și va avea următorul cuprins:
  • q) stabilește modalitățile de recunoaștere și de echivalare a studiilor, a diplomelor, a certificatelor și a tilturilor științifice eliberate în străinătate, pe baza unor norme interne, fără a percepe vreo sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea și recunoașterea actelor de studii.
Art. 261, alin. 2, lit. f se modifică și va avea următorul cuprins:
  • f) organizează recunoașterea și echivalarea diplomelor și certificatelor conform normelor intere și în coformitate cu normele europene, elaborează metodologia prin care se pot recunoaște automat diplomele și certificatele obținute în universități din statele membre ale UE, precum și în universități de prestigiu din alte state, pe baza listei aprobate și reactualizate de Ministerul Educației, organizează recunoașterea automată a funcțiilor didactice universitare și a calității de conducător de doctorat, conform unei metodologii proprii, pentru recunoașterea și echivalarea diplomelor și certificatelor și pentru vizarea actelor de studii nu se pot percepe sume de bani, sub nicio formă.


Proiectul legislativ urmează să fie avizat de Consiliul Legislativ și de Guvern, urmând ca în luna februarie 2018 să intre la vot în Camera Deputaților, care este primul for decizional.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here