Legea nr. 213/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii conține două secțiuni:

  • O secțiune se adresează angajatorilor din perspectiva realizării serviciilor de salarizare, resurse umane și alte activități în domeniu;
  • A doua secțiune se adresează salariaților când negociază contractul de muncă sau eventuale acte adiționale ulterior.

Din perspectiva serviciilor de salarizare si resurse umane, Legea nr. 213/2020 stabilește responsabilitatea și dreptul legal de a efectua astfel de activități după cum urmează:

a) Angajatorul își asumă atribuțiile specifice;

b) Prin desemnarea unuia sau mai mulți salariați prin fișa postului, atribuții privind salarizarea și resurse umane;

c) Prin contractarea unor servicii externalizate specializate în resurse umane și salarizare.

Notă: dacă se agreează contractarea unor servicii externalizate de resurse umane, acestea trebuie să fie coordonate de un expert în legislația muncii.

Din perspectiva salariatului, modificările legislative permit ca în situația unei concilieri, salariatul să poată fi reprezentat de un consultant extern, însă cu liberul consimțământ al părților.

Desigur, legea aduce și o procedură de respectat în scopul închiderii diferendului între angajator și salariat și stabilește documentele de întocmit.

Și în cazul unei cercetări disciplinare angajatorul poate apela la un consultant extern specializat în legislația muncii, iar la rândul său salariatul are dreptul să fie asistat de un consultant extern specializat în legislația muncii.

Prezenta lege a intrat în vigoare în data de 03.10.2020 și reprezintă o modificare punctuală a Codului muncii.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here