Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, începând cu data de 3 martie 2014, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 3 martie-15 mai 2014, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 16 mai, se vor aplică penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 9 iunie 2014, cererea de plată nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

La plată sunt eligibile exploataţiile cu suprafaţă de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

În comunicatul APIA  se mai atrage atenţia că solicitanţii trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei.

Pentru detalii puteţi accesa adresa aceasta.

Bunele condiţii agricole şi de mediu

Pentru fermierii care solicită plăţi pe suprafaţă, Ghidul pus la dispoziţie tratează despre:
– politica agricolă comună şi eco-condiţionalitatea (conformitatea încrucişată);
– conformitatea încrucişată în România;
– acoperirea terenului arabil pe timp de iarnă;
– cultivarea plantelor prăşitoare pe terenul arabil cu pantă;
– terasele pe terenul arabil;
– rotaţia culturii de floarea soarelui;
– arderea miriştilor pe terenul arabil;
– menţinerea pajiştilor permanente;
– arderea pajiştilor permanente;
– tăierea arborilor solitari;
– vegetaţia nedorită pe parcelele agricole;
– menţinerea suprafeţei de pajişti permanente în România;
– cazuri de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale;
– control şi sancţiuni.

Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR)

Cerinţele legale în materie de gestionare – SMR – privind mediul şi identificarea şi înregistrarea animalelor, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România, împreună cu Bunele condiţii agricole şi de mediu, constituie norme de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin, se aplică pentru activitatea agricolă a agricultorului şi pe suprafaţa agricolă a exploataţiei.
Prin Ordinul nr. 187/2155/42 din 16 septembrie 2011 pentru aprobarea cerintelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în Romania, emis de MADR, MMP şi ANSVSA, începând cu 1 ianuarie 2012, încadrarea normelor de ecocondiţionalitate este următoarea:
a) cerinţele legale în materie de gestionare: SMR 1 – SMR 5 din Anexa la Ordin şi cerinţele minime pentru utilizarea îngrăşămintelor, în domeniul ”mediu”;
b) cerinţele legale în materie de gestionare: SMR 6 – SMR 8 din Anexa la Ordin şi cerinţele minime pentru utilizarea produselor de protecţie a plantelor, în domeniul ”sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor”;
c) Bunele condiţii agricole şi de mediu, în domeniul cu acelaşi nume (GAEC – Good Agricultural and Environment Conditions).
——————————(P)——————————
Aveţi nevoie de forma consolidată la zi a actelor normative? Acum puteţi cumpăra online acte normative (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro, fără să aveţi nevoie de un abonament Lege5.

Achiziţionarea actelor normative se face din zona gratuită a aplicaţiei Lege5 Online. Din momentul achiziţionării, aveţi acces la fişiere timp de două săptămâni. Formele consolidate pot fi descărcate de maximum patru ori în această perioadă.

Cum procedaţi ca să cumpăraţi online un document electronic? Găsiţi un ghid AICI.

Lege5
 este soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.

L5S

Foto articol:
 Sxc.hu

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici