26 Februarie, 2018

Din 2016, prevederile privind rezidenţiatul pentru domeniul medicină s-ar putea schimba!

Rezidenţiatul pentru domeniul medicină s-ar putea desfăşura în două etape începând cu data de 1 ianuarie 2016, conform unui proiect de act normativ lansat azi în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).

Astfel, cele două etape ale rezidenţiatului vor fi următoarele:

etapa a I-a de rezidenţiat cu formare prin program de trunchi comun stabilit pentru specialităţile înrudite ale domeniului medicină / durată: doi ani;

etapa a II-a de rezidenţiat de continuare a formării în una dintre specialităţile care alcătuiesc subdomeniul corespunzător programului de trunchi comun efectuat în prima etapă / durată: 1-4 ani, după caz.

Etapa a doua va fi organizată în formele de rezidenţiat pe loc şi pe post.

Ambele etape vor fi compuse din stagii de pregătire teoretică şi practică a căror curiculă şi durată de pregătire vor fi stabilite ulterior. Tot ulterior vor fi stabilite şi trunchiurile comune din medicină pentru prima etapă şi specialităţile medicale pentru a doua etapă.

ADMITEREA ÎN PRIMA ETAPĂ

Proiectul de act normativ prevede că admiterea în prima etapă de rezidenţiat va fi făcută prin selecţie pe baza notei obţinute la examenul naţional de licenţă (proba scrisă) şi pe baza opţiunii candidaţilor.

La admiterea pentru prima etapă vor avea acces toţi absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină (promoţia 2015 şi următoarele) şi medicii din promoţii anterioare care n-au obţinut drept de liberă practică şi care nu desfăşoară pregătire de rezidenţiat sau nu deţin titlul de medic specialist.

Atenţie: pentru medicii din promoţiile de dinainte de 2015, examenul naţional de licenţă va fi considerat examen de intrare în prima etapă a rezidenţiatului.

ADMITEREA ÎN ETAPA A DOUA

Potrivit propunerii de act normativ, admiterea în a doua etapă de rezidenţiat va fi făcută prin concurs regional cu tematică şi bibliografie unice pentru fiecare trunchi comun.

Examenul va consta într-o probă scrisă alcătuită din cazuri clinice şi probe clinice sau practice, după caz.

La admiterea pentru etapa a doua vor avea acces medicii confirmaţi rezidenţi care au finalizat pregătirea de trunchi comun şi medicii confirmaţi rezidenţi începând cu anul al treilea de pregătire care doresc reprofilare în altă specialitate decât cea de confirmare în rezidenţiat.

Dacă un candidat nu va alege un loc/post în una dintre specialităţile medicale publicate la concurs, acesta va putea opta pentru una dintre variantele următoare:

- confirmarea ca medic rezident într-una dintre specialităţile care vor fi precizate în viitoarele Norme de aplicare ale actului normativ;

- continuarea pregătirii în calitate de medic rezident (prima etapă), prin stagii la alegere dintre celelalte trunchiuri comune, în vederea obţinerii dreptului la practică;

- va putea oricând să susţină din nou examenul de admitere în etapa a doua a rezidenţiatului.

***

Rezidenţiatul este forma specifică de învăţământ postuniversitar şi pregătire profesională pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care asigură pregătirea necesară obţinerii unei specialităţi medicale, medico-dentare sau farmaceutice.

***

Eventualele observaţii şi propuneri pot fi transmise ministerului pe adresa propuneri@ms.ro (în termen de zece zile de la data lansării proiectului în dezbatere publică).

» Prevederile proiectului pot fi consultate integral AICI (format PDF).


Sursa: MS

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Student
  decembrie 17 2013

  Curiozitatea mea cu privire la aceasta lege: daca am facut facultatea intr-un centru universitar, dar rezidentiatul il vreau in alt centru, pot face asta ? Nu imi e clar din cele citite. Multumesc!

 • Răspunde
  manuela
  martie 21 2014

  Buna ziua, am o mare nelămurire si as fii recunoscatoare daca as afla un raspuns.. In conditiile in care sunt angajata ca medic dentist si primesc de la stat un salariu de 850ron lunar timp d 18 luni in acest interval mai pot participa la examentul de rezidentiat ?

 • Răspunde
  roxana
  aprilie 18 2014

  as dori sa stiu daca din 2015 sau 2016 examenul de rezidentiat/(farmacie) va suferi modificari, in sensul ca nu se va mai da in format grila?am auzit ca 2014 ar fi ultimul in care se accepta formaul grila.e adevarat?va puteti interesa si sa mi raspundeti exact?.va rog frumos.poate fi doar un zvon

 • Răspunde
  Bianca
  iulie 27 2014

  Cum putem afla, dacă proiectul de lege va fi votat sau nu? Ne apropiem de 2015, iar cei care sunt acum anul VI sunt vizați de acest proiect de lege, sau de viitoarea lege?

 • Răspunde
  Maria
  decembrie 11 2014

  Daca proiectul e din 2013, cand intra in vigoare? E normal sa stea in dezbatere doi ani?
  Au uitat de el sau l-au abandonat de tot? Ca sa intre in vigoare pt promotia 2015 a fac de mdeicina nu e cam tarziu?

 • Răspunde
  hrisia
  decembrie 18 2014

  Pentru promotia 2005,cum se procedeaza ptr a intra in trunchiul comun?
  Deja se procedeaza pe cele doua admiteri de anul acesta sau din 2016?

 • Răspunde
  bogdan
  ianuarie 29 2015

  Nu-mi este clar un lucru,medicii specialiști care au dat specialitatea înainte de intrarea în vigoare a noii legi vor mai face trunchiul comun sau doar cei doi,trei sau patru ani aferenți modulului 2?

 • Răspunde
  bogdan
  ianuarie 29 2015

  Îmi cer scuze,nu am fost suficient de clar în postarea anterioara,ma refeream la medicii specialiști care doresc sa facă a doua specialitate,dau examenul pentru modulul doi și fac doar acest modul sau trebuie sa facă și trunchiul comun?

 • Răspunde
  Mihai
  martie 15 2015

  Poate ca ar fi mai bine sa se aplice pentru aia care termina in 2016 nu pentru noi care suntem trecuti de mijlocul anului 6..o porcarie :)

 • Răspunde
  ElenA
  august 23 2015

  Wu sunt primar M F Cum pot face geronto. ?

 • Răspunde
  gabriela
  decembrie 27 2015

  lucrez de 11 ani in urgenta la campina nefiind specialist avind doua module efectuate unul promovat celalalt nu oricum nerecunoscute in ue credeti ca am vreo sansa licenta am luat o cu 9,93 in 1997 cand incep inscrierile sau ar fi mai bine sa ingros randurile celor care pleaca eu nu am bani si nici pile cresc singura un copil minor

Scrie un comentariu