ACTUALIZARE (2 iul.): Proiectul de lege a fost adoptat de ambele Camere ale Parlamentului. Mai multe informaţii găsiţi în acest articol.
__________

Începând din 2015, cartelele pre-plătite ar putea fi folosite/cumpărate doar după înregistrarea acestora pe baza actului de identitate al deţinătorului, potrivit unui proiect de lege aprobat recent de Guvern.

Proiectul de lege este pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice şi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
Conform informaţiilor din proiect, în cel mult şase luni de la intrarea în vigoare a legii, deţinătorii cartelelor telefonice pre-plătite vor avea de ales între înregistrarea pe baza actului de identitate şi renunţarea la acestea. Refuzarea înregistrării va fi egală cu suspendarea serviciilor până la momentul îndeplinirii obligaţiei.
După data de 1 ianuarie 2015, cartelele telefonice pre-plătite vor putea fi cumpărate doar prin înregistrarea lor pe baza actului de identitate.
Informaţiile care vor fi necesare pentru înregistrarea unui deţinător vor fi: numărul de telefon / identificatorul serviciului de comunicaţii cu plata în avans, prenumele, numele, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, ţara emitentă (în cazul străinilor), denumirea şi codul de identificare fiscală (în cazul persoanelor juridice).
De asemenea, în propunerea de act normativ se mai precizează că pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicaţii electronice vor trebui notificate în cel mult 24 de ore, pentru a se restricţiona folosirea acestuia.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat la finalul şedinţei de Guvern din 9 aprilie că proiectul are drept scop prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale.
Proiectul de lege (PDF) a fost trimis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare.
Atenţie! Pentru a putea intra în vigoare, actul trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: Guvern | Foto: FreeImages.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here