În practică, de multe ori necunoaşterea diferenţei dintre aceste două tipuri de coduri — ambele fiind menţionate pe concediul medical — poate atrage după sine erori în calcularea indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă.
Pentru a face diferenţa între cele două coduri — codul de indemnizaţie şi codul de diagnostic –, le voi evidenţia pe fiecare parte.
Codul de indemnizaţie
Ordinul nr. 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate stabileşte prin Anexa nr. 1 Codurile de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate.
Acest cod se poate consulta pe spatele (verso) oricărui concediu medical în original:
01 Boală obişnuită … 75%
02* Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă … 100%/80%
03* Accident de muncă … 100%/80%
04* Boală profesională … 100%/80%
05 Boală infectocontagioasă din grupa A … 100%
06 Urgentă medico-chirurgicală … 100%
07 Carantină … 75%
08 Sarcină şi lăuzie … 85%
09 Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la şapte ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani … 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru … Fără a depăşi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporară în altă muncă … Fără a depăşi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoză … 100%
13 Boală cardiovasculară … 75%
14 Neoplazii, SIDA … 100%
15 Risc maternal … 75%
02* Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă … 100%/80%
03* Accident de muncă … 100%/80%
04* Boală profesională … 100%/80%
05 Boală infectocontagioasă din grupa A … 100%
06 Urgentă medico-chirurgicală … 100%
07 Carantină … 75%
08 Sarcină şi lăuzie … 85%
09 Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la şapte ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani … 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru … Fără a depăşi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporară în altă muncă … Fără a depăşi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoză … 100%
13 Boală cardiovasculară … 75%
14 Neoplazii, SIDA … 100%
15 Risc maternal … 75%
Aşadar, numerotarea de la 01 la 15 reprezintă codul de indemnizaţie care se regăseşte pe concediul medical în partea dreaptă, sus, imediat după seria şi numărul certificatului de concediu medical:
El va fi menţionat de către medicul care completează şi eliberează certificatul de concediu medical şi în litere, şi în cifre. Codul de indemnizaţie stabileşte tipul de concediu medical şi în acelaşi timp stabileşte procentul din baza de calcul pentru calcularea indemnizaţiei zilnice pentru concediu medical.
Codul de diagnostic
După cum se menţionează la art. 26 din Ordinul nr. 233/2006, la cod diagnostic se va înscrie codul bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, recuperarea capacităţii de muncă, sarcina şi lăuzia sau necesitatea îngrijirii copilului bolnav. Pentru înscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificatia internaţională a maladiilor (CIM), revizia a 10-a OMS (CIM – 10) – Lista cu 999 coduri de boală, în caractere numerice.
Clasificatia internaţională a maladiilor se poate consulta aici (PDF).
În ceea ce priveşte poziţia codului de diagnostic pe certificatul de concediu medical, acesta se găseşte pe aceeaşi linie cu perioada şi numărul de zile pentru care este acordat:
În schimb, pe certificatul de concediu medical acordat pentru risc maternal nu se înscrie codul de boală. În caseta “cod de boală” se înscrie “RM”.
După cum se poate observa în imaginea de mai sus, la înscrierea codului de boală se va trece forma clinică a bolii: acut, subacut, cronic.
Concediu medical „în continuare“
În cazul prelungirii unui certificat de concediu medical pentru acelaşi cod de diagnostic, în luna în curs sau în luna următoare, pe noul certificat de concediu medical acordat în continuare se va menţine codul de diagnostic înscris în certificatul de concediu medical iniţial.
În cele de mai sus tocmai am definit importanţa codului de diagnostic. Prin intermediul lui, având două concedii medicale, unul în prelungirea celuilalt, fără întrerupere, condiţia ca cel de-al doilea concediu medical să fie „în continuare“ este îndeplinită dacă codul de diagnostic de pe cele două concedii medicale este acelaşi.
De cele mai multe ori, în practică, concediile medicale consecutive nu au acelaşi cod de indemnizaţie. Primul poate fi acordat cu cod de indemnizaţie 06 – Urgenţă medico-chirurgicală, iar cel de-a doilea cu codul de indemnizaţie 01 – Boală obişnuită.
În concluzie, un certificat de concediu medical este considerat “în continuare” dacă codul de diagnostic este acelaşi pe cele două concedii medicale şi nu codul de indemnizaţie.
————————————(P)————————————
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.
Foto articol: Free Images
am fost internat si operat la spitalul coltea de tripla hernie ombilicala- la externare pe certificatul de concediu medical mi sa pus codul-01—boala obisnuita—-de ce nu mi sa pus codul 06 urgenta interventie chirurgicala-cea ce am avut-poate cineva sa-mi dea un raspuns
Buna George….in cazul in care persoana necesita o operatie in regim de urgenta, cuantumul indemnizatiei lunare pentru incapacitate de munca creste de la 75% la 100%….raspund dupa 3 ani…acum am intrat pe situl asta…:)
Dupa 4!
Am avut un accident de munca, am stat doua luni an cm, câți bani am de primit daca codul la cm a fost 03. Am avut un picior an ghips si un hematom la cap.
Buna ziua,acum 4 zile am fost operata de chist ovarian drept eclatat hemoperitoneu(hemoragie interna) dusa cu salvarea de urgenta,iar la concediul medical ei mi-au pus codul de indemnizatie 01-boala obisnuita,nu ar fi trebuit sa fie 06-urgenta medico-chirurgicala? Am vorbit cu doctora si mi-a spus ca nu am avut o tumoare,ok si de la o hemoragie interna poti muri,nu e ca si cum mi-am pus piciorul in gips sa fie boala obisnuita,Va rog mult daca stie cineva exact sa ma ajute cu un raspuns.Multumesc
Emilia, din pacate, si la mine a fost cam la fel. Am stat 2 saptamani in spital din cauza unei hemoragii urate (care m-a luat de la serviciu; trebuia sa fi chemat salvarea atunci si sa ma duca la spital, nu sa ma duc acasa si sa ma internez o zi mai tarziu…) care a dus la scoaterea uterului, trompelor si a unui ovar (celalalt era sanatos si asa am vrut eu). Da, multe femei au asa ceva dupa o anumita varsta, dar totusi nu e chiar ceva banal, mai ales ca stau acasa inca o luna pentru recuperare. Sper sa nu fie nevoie de mai mult!
Bună ziua
Am avut contrat pe 1 an la o firmă. Între timp am descoperit o suspiciune de cancer care s-a confirmat, carcinom lobular invaziv grad 2. am avut o tumorectemie. În ultima zi de lucru cu contract m-am internat și m-au operat pentru mastectomie totală. Am stat 8 zile în spital sigur am cerut concediu medical. O cunoștință l-a dus la firmă și cei de la firmă m-au sunat non stop să zică că nu mai am contract. Medicul care m-a operat și de familie ziceau că nu mi se poate desface contractul cu acest diagnostic cod medical 124, și că dacă am concediu medical contractul se prelungește. Firma trimite în timp ce sunt la spital decizie de încetare contract cu data 1 zi după internarea mea ( ei susțin că m-au informat că nu prelungeste contract). Ce drepturi am? ( dacă rămân fără contract nu am asigurare deci nici tratament așa că echivalează la condamnarea la moarte). Mulțumesc anticipat
Am un concediu medical cu cod de boala obisnuita ,dar codul e 932 (entorsa,luxatie si intindere a ligamentelor),ac est cod intra in codul de boala obisnuita
D…..numai codul de indemnizatie da procentul cu care va fi calculat concediul medical….nu codul bolii.
Bună ziua!
În cazul în care o persoană beneficiază de concediu medical, mai mult de o lună de zile, cu codul de indemnizație 13, ar putea sta acasă un an de zile?! Pentru recuperare?
Am înțeles de la un medic că este posibil, dar nu mi s-a spus ce procedură e nevoie să urmez. Și nici nu am găsit nicăieri ceva care să prevadă acest lucru. Vă mulțumesc!
Buna seara.
pentru o raceala (cod 500) care este perioada maxima de concediu medical care se poate acorda? exista reglementari in aceasta privinta?
Buna ziua,anul trecut am avut un CM cod indemnizație 10 pentru o perioadă de 90 de zile in acesta perioada mi.am luat și 4 zile de CO pt a merge la Dr .Menționez că am avut CM cod 14 și trebuie să merg regulat la oncolog. In adeverință primită apar toate cele 90 de zile efectuate?Eu am avut 4 zile de CO și doar 86 de CM .Va mulțumesc anticipat de înțelegere și ajutor,