În practică, de multe ori necunoaşterea diferenţei dintre aceste două tipuri de coduri -- ambele fiind menţionate pe concediul medical -- poate atrage după sine erori în calcularea indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă.
Pentru a face diferenţa între cele două coduri -- codul de indemnizaţie şi codul de diagnostic --, le voi evidenţia pe fiecare parte.
Codul de indemnizaţie
Ordinul nr. 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate stabileşte prin Anexa nr. 1 Codurile de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate.
Acest cod se poate consulta pe spatele (verso) oricărui concediu medical în original:
01 Boală obişnuită ... 75%
02* Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă ... 100%/80%
03* Accident de muncă ... 100%/80%
04* Boală profesională ... 100%/80%
05 Boală infectocontagioasă din grupa A ... 100%
06 Urgentă medico-chirurgicală ... 100%
07 Carantină ... 75%
08 Sarcină şi lăuzie ... 85%
09 Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la şapte ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani ... 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru ... Fără a depăşi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporară în altă muncă ... Fără a depăşi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoză ... 100%
13 Boală cardiovasculară ... 75%
14 Neoplazii, SIDA ... 100%
15 Risc maternal ... 75%
Aşadar, numerotarea de la 01 la 15 reprezintă codul de indemnizaţie care se regăseşte pe concediul medical în partea dreaptă, sus, imediat după seria şi numărul certificatului de concediu medical:
El va fi menţionat de către medicul care completează şi eliberează certificatul de concediu medical şi în litere, şi în cifre. Codul de indemnizaţie stabileşte tipul de concediu medical şi în acelaşi timp stabileşte procentul din baza de calcul pentru calcularea indemnizaţiei zilnice pentru concediu medical.
Codul de diagnostic
După cum se menţionează la art. 26 din Ordinul nr. 233/2006, la cod diagnostic se va înscrie codul bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, recuperarea capacităţii de muncă, sarcina şi lăuzia sau necesitatea îngrijirii copilului bolnav. Pentru înscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificatia internaţională a maladiilor (CIM), revizia a 10-a OMS (CIM - 10) - Lista cu 999 coduri de boală, în caractere numerice.
Clasificatia internaţională a maladiilor se poate consulta aici (PDF).
În ceea ce priveşte poziţia codului de diagnostic pe certificatul de concediu medical, acesta se găseşte pe aceeaşi linie cu perioada şi numărul de zile pentru care este acordat:
În schimb, pe certificatul de concediu medical acordat pentru risc maternal nu se înscrie codul de boală. În caseta "cod de boală" se înscrie "RM".
După cum se poate observa în imaginea de mai sus, la înscrierea codului de boală se va trece forma clinică a bolii: acut, subacut, cronic.
Concediu medical „în continuare“
În cazul prelungirii unui certificat de concediu medical pentru acelaşi cod de diagnostic, în luna în curs sau în luna următoare, pe noul certificat de concediu medical acordat în continuare se va menţine codul de diagnostic înscris în certificatul de concediu medical iniţial.
În cele de mai sus tocmai am definit importanţa codului de diagnostic. Prin intermediul lui, având două concedii medicale, unul în prelungirea celuilalt, fără întrerupere, condiţia ca cel de-al doilea concediu medical să fie „în continuare“ este îndeplinită dacă codul de diagnostic de pe cele două concedii medicale este acelaşi.
De cele mai multe ori, în practică, concediile medicale consecutive nu au acelaşi cod de indemnizaţie. Primul poate fi acordat cu cod de indemnizaţie 06 – Urgenţă medico-chirurgicală, iar cel de-a doilea cu codul de indemnizaţie 01 – Boală obişnuită.
În concluzie, un certificat de concediu medical este considerat “în continuare” dacă codul de diagnostic este acelaşi pe cele două concedii medicale şi nu codul de indemnizaţie.
------------------------------------(P)------------------------------------
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 - soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Foto articol: Free Images