Proiectul Codurilor penale va fi trimis Parlamentului după finalizarea dezbaterilor de luni, de la Ministerul Justiției. Ministrul de resort a declarant că la dezbateri vor participa specialiști și experți în drept, reprezentanți ai asociațiilor profesionale din sistemul judiciar și public, fiind a doua dezbatere organizată înainte de trimiterea actului normativ în Parlament.

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului penal, a Codului de procedură penală și a articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor a fost analizat și de Ministerul Public, care consider că modificările sunt oportune și în acord cu deciziile CCR. Ministerul Public a formulat un punct de vedere tehnic, care conține puține observații, cele mai multe legate de tehnica legislativă.

Prima dezbatere publică a avut loc pe 26 aprilie, când au existat doar critici asupra formei articolelor privind abuzul în serviciu și conflictul de interese, precum și cereri legate de posibilitatea reincriminării insultei și calomniei și de reanalizare a textului propus pentru articolul referitor la confiscarea extinsă.

Ministrul Justiției a elaborat acest proiect după ce OUG nr. 13/2017, prin care se stabilea, printre altele, că abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă prejudiciul produs de un funcționar public depășeste 200.000 de lei și că denunțul este valabil doar dacă este făcut în termen de 6 luni de la comiterea faptei, a fost abrogată la doar 5 zile de la adoptare, tot prin ordonanță de urgență, la presiunea oamenilor adunați în stradă.

Proiectul de lege al Guvernului prevede, în cazul abuzului în serviciu (art. 297 Codului penal), înlocuirea sintagmei „îndeplinește în mod defectuos” cu sintagma „îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe a Guvernului sau a unei ordonanțe de urgență a Guvernului”:

„ (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe a Guvernului sau a unei ordonanțe de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Alt articol modificat este art. 301 referitor la conflictul de interese, unde sintagma „raporturi comerciale”, declarată neconstituțională, este înlocuită cu sintagma „raporturi specifice celor dintre profesioniști”:

„1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii 5 ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori în raporturi specifice celor dintre profesioniști, sau din partea căreia a beneficiat, în aceeași perioadă, ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Proiectul mai prevede că pentru aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive, pentru confiscarea extinsă se stipulează transpunerea unei directive europene, iar pentru art. 308, se propun modificări în privința infracțiunilor de corupție și de serviciu comise de alte persoane.

Parlamentul va decide, prin cele două camere, dacă modificările propuse pot fi aprobate sau amendate cu alte modificări, pe care le vor propune senatorii și deputații. 

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here