Mai mulţi senatori propun ca adolescenţii care au carte de identitate, aşadar au împlinit 14 ani şi au o capacitate de exerciţiu restrânsă, să poată circula liber în străinătate, neînsoţiţi de părinţi sau de un adult cu acordul ambilor părinţi, aşa cum prevede acum legea.

Iniţiativa, care vrea modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, este motivată de numărul mare al cazurilor de copii care merg să îşi viziteze părinţii care lucrează în alte state sau cei care îşi fac studiile liceale în alte ţări.

Senatorii susţin că părinţii care nu îşi pot însoţi copiii în călătoriile în străinătate apelează acum la serviciile unor companii aeriene, care sunt destul de scumpe pentru că nu toate permit aşa ceva.

Este de presupus că atunci când părinţii îşi dau acordul pentru ca minorii să călătorească în străinătate analizează împreună cu aceştia riscurile şi beneficiile respectivei călătorii şi capacitatea minorului de a efctua singur călătoria. Dispoziţia legală restrictivă este de natură a impune suportarea unui cost suplimentar nejustificat, cu atât mai mult cu cât întoarcerea din străinătate a minorului se poate face şi se face în majoritatea cazurilor neînsoţit, având în vedere că la plecarea spre România devin aplicabile dispoziţiile legii străine.

Singurul articol care se va modifica în lege, conform proiectului, este art. 30, cu introducerea alineatului 11:

Organele poliţiei de frontier permit ieşirea din România a cetăţenilor minori care au împlinit vârsta de 14 ani şi neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei “.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here