Serviciu de Telecomunicaţii Speciale (STS) a elaborat o platformă electronică prin intermediul căreia românii îşi pot crea un cont şi se pot programa pentru vaccinare împotriva COVID-19.
"Cetățenii care fac parte din etapa 3 (Populația generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiționați de deținerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populația generală atât înscrierea în platformă, cât și vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 și 2, care constituie persoane juridice și sunt programați centralizat de către responsabilii desemnați de la nivelul fiecărei instituții eligibile.
"Aplicarea semnăturii electronice certifică faptul că documentele încărcate în sistem aparțin unei instituții publice sau private, care face parte din categoria populațională care poate beneficia de vaccinare" mai scriu reprezentanţii STS.
Potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, la acest moment, programările și vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1 (Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat).
Pentru etapa 3 (Populația generală), înscrierile nu sunt disponibile în acest moment. Cetățenii își pot crea un cont în platformă, însă opțiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare.
Potrivit HG nr. 1.031/2020 prevede că vaccinarea anti-COVID-19 se va face gratuit şi în baza acordului pacientului, iar tipurile de vaccinuri ce vor fi folosite vor fi cele autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Amintim că Strategia naţională de vaccinare împotriva COVID-19 prevede trei etape de vaccinar
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
- etapa I - personalul medical din sistemul public şi privat;
- etapa II - populaţia la risc, adulți cu vârsta peste 65 de ani; lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;
- etapa III - adulţii sănătoşi şi copiii, cu specificaţia că pentru cei din urmă vaccinarea se va face în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârstă sub 18 ani.
