Bonurile de masă sau tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană și sunt acordate de către angajator. Aceste tichete de masă pot fi acordate doar salariaților care au funcția de bază la societatea repectivă indiferent că salariații au contract de muncă cu timp normal sau parțial.
Aceste tichete de masă sunt emise de unități specializate doar în baza unei autorizații de funcționare acordată de Ministerul Finanțelor.

Atenție!
Tichetele de masă sunt asimilate veniturilor salariale, conform legislației fiscale în vigoare, astfel încât ele sunt supuse impozitului pe venit *. Chiar dacă costul de achiziție al acestor tichete este suportat de către angajator, impozitul pe venit este plătit de către salariat, acesta fiind reținut, ca celelalte obligații de plată, din salariu.
Întrucât tichetele de masă au un regim special, acestea sunt valabile doar dacă au înscris numărul sub care au fost înseriate de către unitatea emitentă și dacă cuprinde cel puțin următoarele mențiuni: numele și adresa emitentului, valoarea nominală a tichetului de masă, perioada de valabilitate, interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau produse alcoolice, spațiu pentru înscrierea numelui salariatului care folosește tichetul de masă și spațiu destinat înscrierii datei și aplicării ștampilei unității la care tichetul de masă a fost utilizat.
În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 9,35 lei. Această valoare se poate modifica în baza unor criterii stabilite prin lege.
Angajatorul distribuie salariaților tichetele de masă în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna viitoare. Numărul de tichete de masă acordat fiecărui salariat corespunde cu numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea (un tichet de masă/zi lucrată). În plus, angajatorul va ține o evidență a tichetelor de masă acordate și va trebui ca fiecare salariat să semneze primirea tichetelor respective. Astfel, tichetele de masă acordate, în mod corect, sunt date în avans, din păcate aceasta creând uneori dificultăți în cazul în care, după acordarea tichetelor, salariatul are un concediu medical sau își ia concediu de odihnă. În astfel de cazuri, salariatul ar trebui să returneze tichetele de masă neutilizate, întrucât aceasta reprezintă contravenție, în conformitate cu art. 10 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă. Constatarea unor astfel de contravenții este făcută de inpectorii de muncă, în cazul unui control.
Totodată, în cazul în care contractul de muncă al salariatului încetează în cursul unei luni pentru care a primit tichete de masă pentru o luna integral lucrată, acesta va avea obligația să returneze toate tichetele de masă aferente zilelor ce nu au mai fost lucrate ca rezultat al încetării muncii.
Nu se consideră zile lucrate zilele în care salariații:
își efectuează concediul de odihnă, precum şi orice alte concedii (de exemplu concediul pentru formare profesională);
beneficiază de zile libere plătite (de exemplu în zilele de sărbătoare legală, când se acordă zile libere plătite pentru munca suplimentară depusă, evenimente familiale deosebite – dacă acestea sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil etc.);
sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație zilnică de detașare sau delegare;
se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
sunt absenți de la muncă.
Tichetele de masă acordate de angajator reprezintă pentru acesta o cheltuială deductibilă în limita valorii lor nominale, respectiv cea de 9,35 lei.
Interdicții pentru salariat în utilizarea tichetelor de masă:
utilizarea tichetelor pentru achiziționarea altor produse decât cele alimentare;
primirea unui rest de bani la tichetul de masă în cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mică decaît valoarea nominală a tichetului de masă;
 comercializarea tichetelor de masă în schimbul unei sume de bani;
 utilizarea unui număr de tichete de masă mai mare decât zilele lucrate.
__________

* RECTIFICARE: Iniţial, în text era precizat eronat că tichetele de masă sunt supuse şi contribuţiilor sociale. Conform art. 296^15 lit. o) din Codul fiscal, tichetele de masă NU se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii.

comentarii

59 COMENTARII

 1. D-na Catalina Cibotariu, in articolul ‘Despre tichetele de masă – condiţii de acordare şi interdicţii ‘, face o mentiune eronata referitoare la cuprinderea tichetelor de masa in baza de calcul pentru contributiile sociale.
  In prezent,tichetele de masa sunt supuse doar impozitului pe venit dar NU se cuprind in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, conform art 296^15 lit. o) din Codul Fiscal.

 2. cadrele medicala,medicii si asistentii medicali de la cabinetele scolare avand ca angajator primaria din localitate dar salariul il primesc de la M.S. prin D.S.P. ei fiind transferati conf.OUG 162/2008 au dreptul la tichete de masa?Inainte de transfer,cand angajatorul era Spital clinic au primit.Va rog mult un raspuns

 3. Angajatorul distribuie salariatilor tichete de masa in ultima decada a fiecarei luni pentru luna viitoare.
  Daca avem salariati noi primesc tichete ??
  Multumesc.

 4. DACA INTR-O ZI DE DUMINICA SAU SIMBATA EFECTUIEZI O DELEGATIE SI PRIMESTI DIURNA 32,0 LEI,ULTERIOR FARA SA BENEFICIEZI DE ZI LIBERA PLATITA SI SA TI SE IA UN BON DE MASA ,DIN CELE ALOCATE PT.LUNA RESPECTIVA ,ESTE LEGAL?? VA ROG SA-MI RASPUNDETI. VA MULTUMESC…

 5. Mi s-a cerut sa.mi dau demisia din cauza ca am lucrat de noapte intr.o benzinarie iar pe timp de noapte lucratorii comerciali au obligatia sa serveasca si in spate la bar in incinta statiei…..iar eu am avut un client care mi-a cerut 4 cafele iar in timp ce serveam clientului cele 4 cafele a venit cineva din cadrul companiei care a facut urat pt ca serveam in spate la bar si nu stateam la casaiar la cateva zile am fost sunata de catre sefa de statie sa vin sa.mi dau demisia din cauza incidentului cu cafelelee….m.am prezentat la locul de munca si am cerut explicatii de ce mi se cere sa demiaionez iar raspunsul a fost socant pt ca serveam cafele in spate la bar asta facand parte din responsabilitatea mea pe timpul noptii…….la care le.am spus ce voi scrie pe demisie ca imi dau demisia pt faptul ca am servit cafele la bar iar ei mi.au spus ca ce am sunt nebuna cum sa scriu asa ca pe demisie scriu ca imi dau demisia de acord cu ambele parti….iar acum am probleme in legatura cu salariul pe care nu vor sa mi-l plateasca iar bonurile de masa mi le.au oprit ei si mi.au spus ca nu mai am.nimik de luat de la ei….nevrand sa.mi dea nota de lichidare fluturasul salarial si dovda ca mi.au oprit bonurile deasa pt un infentar de care nu stiu nimik si la care nu am participat

  • Bună ziua,

   Nu există „demisie cu acordul părţilor”. Este vorba de două lucruri diferite: încetarea contractului prin demisie şi încetarea contractului cu acordul părţilor.

   Dacă spuneţi că ceea ce aţi făcut intra în atribuţiile dvs., discutaţi cu şefa şi cereţi o motivare concretă pentru faptul că vrea încetarea contractului dvs.

   Reţineţi că la încetarea contractului prin demisie sau acordul părţilor, NU puteţi beneficia de indemnizaţia de şomaj.

   Concedierea disciplinară (în caz că vă ameninţă cu aşa ceva) se face numai în urma unei cercetări disciplinare. Cu alte cuvinte: trebuie să existe o abatere disciplinară gravă pentru a vă putea concedia din acest motiv.

   Dacă nu vi se plăteşte salariul, puteţi face o sesizare la un ITM sau puteţi cere acest drept în instanţă.

 6. Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti si mie ,daca este legal ca ,angajatorul sa ofere bonuri de masa ,ele nefiind stipulate in contract (angajatorul spunand ca acesta sunt cadou din partea firmei,daca vrea ,ti le da,daca nu vrea nu ti le da). Va multumesc

 7. Am o intrebare: pentru o zi de absenta nemotivata a salariatului de la locul de munca, angajatorul are dreptul de a opri pe luna in curs acordarea tichetelor de masa? Si daca da, as dori sa stiu articolul din Legislaţia privind tichetele de masă. Va multumesc!

 8. Buna ziua ma numesc Andrei si as vrea sa va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare.De anul trecut lucrez la o firma de securitate,la salariu ne dau (cand si cum vor ei) tichete de masa adica o luna pot lua 5 o luna 10 sau nu iau deloc.intrebarea mea ar fii urmatoare care sunt conditiile de acordare a acestor tichete de masa? Cand primim salariul ne scade valoarea totala a tichetelor din salariu.De exemplu daca am 900 lei si 10 bonuri (10*9,35=93 lei iar acesti 93 de lei ni scade din salariu pentru a ni le da) este normal.astept un raspuns concret.va multumesc o zii buna

 9. Buna seara.La firma la care am lucrat pana la data de 31.01.2015,tichetele de masa se acorda la data de 10 al fiecarei luni,dar pentru luna anterioara.In consecinta,in data de 10 februarie,ar trebui sa primesc tichetele pe luna ianuarie.iN DATA DE 02.02.2015 ,am depus cerere pentru incetarea contractului de munca,care s-a si aprobat.Problema este ca desi am lucrat in luna ianuarie,tichetele de masa nu le voi primi,pt. ca asa se procedeaza la acea firma.Cine pleaca,nu isi mai primeste bonurile peentru luna anterioara.Va itreb,este legala aceasta practica? va multumesc pentru raspuns

  • Buna ziua!sunt gravida iar in luna ianuarie doamna doctor ginecolog mi-a dat un concediu medical cu program redus,adica 6 ore in loc de 8,din cauza sarcinii,fiind valabil de pe 10 pana la sf lunii,adica luna ianuarie.la inceput mi s-a spus ca este posibil sa fiu nevoita sa stau acasa acea perioada,fiind vorba de un concediu medical(repet era cu program redus,nu de stat acasa),dupa care am primit raspuns de la sediul firmei,in care mi se spunea k este ok actul si sa vin la munca la program redus,cum era trecut in act si sa stau linistita pentru ca nu voi suferii modificari salariale(deoarece se punea o problema si din acest punct de vedere)….ideea este ca in luna februarie cand am luat bonurile, nu am primit decat 6 in loc de 24 si nici un raspuns pentru situatiia respectiva ,desi sefa de magazin a sunat sa intrebe care este motivul…este legal asa ceva?ce pot sa fac?va rog sa imi raspundeti si mie

 10. buna seara! zilele trecute, la curatenie am gasit printr-un sertar, un carnetel de tichete expirate din anul 2014. intrebarea mea este daca le mai pot folosi si unde le-as putea schimba! va multumesc frumos!

 11. doresc sa stiu daca este legal sa se acorde tichete de masa si apoi sa li se ceara contravaloarea pe ele angajatilor daca da in baza carei legi , iar daca nu ce se intampla daca refuza plata

 12. buna ziua si eu am lucrat de curand intr-o benzinarie eram in perioada de proba cand mi am dat demisia,luna asta trebuia sa iau salariul si bonurile de masa,am primit salariul 564 ron si la bonurile de masa mi sa spus ca nu mi le da pentru ca nu am luna intreaga lucrata,plus de asta ma mai obligat sa vin si in preaviz,preavizul care mi la trimis verbal printr-un coleg…cum ar trebui sa procedez?
  va multumesc anticipat

 13. Buna ziua! Ma intereseaza daca o firma acorda tichete de masa, poate sa restrictioneze ca bonurile sa fie folosite numai la magazinul firmei care acorda bonurile? Multumesc

 14. Eu lucrez cu norma intreaga pe durată nedeterminata si de 1 luna si 3 zile din iulie la un super market Billa , cu timp partial 4 ore pe zi. Va rog spune-tim daca beneficiez de : plata ore suplimentare, tichete masa, prima, concediu,daca se impoziteaza, se pune vechime munca ? Va multumesc

 15. Buna ziua! Referitor la acordarea tichetelor de masa de catre angajator as dori sa stiu urmatoarele:
  – de cate tichete de masa ar trebui sa beneficieze un angajat care lucreaza part time (4 ore pe zi), avand contract de munca cu durata nedeterminata.
  – daca in contractul de munca nu este menționat faptul ca se acorda bonuri de masa asta inseamna ca angajatorul poate sa acorde doar un anumi numar tichete de masa (respectiv pt o luna de lucru a cate 4 ore pe zi, sa acorde doar jumatate).

  Va mulțumesc si astept cu foarte mare interes raspunsul dvs. La adresa de e-mail claudia.bandi@yahoo.com

 16. Si noua ni se introduc bonurile de masa la impozitare iar apoi ni se opreste din salariu suma lor totala as dori sa stiu unde ar trebui sa ma adresez,patesc asta de un an si vreau sa stiu daca pot recupera suma pierduta; firma este in sectorul 6

 17. Bună ziua! Aş avea şi eu nişte intrebări: Este corect, adică legal ca firma să mi le ştampileze tichetele de masă şi să le pot folosi adică să fac cumpărături numai la aceaş firmă?

 18. Buna ziua , Iulia teoretic daca a fost o săptămână trebuiau sa iti opreasca doar 5 bonuri echivalentul nr de zile lucrătoare nelucrate. .
  Acum am si eu o întrebare :
  La un salariu minim pe economie de 1250 lei bonurile de masa sunt scazute din acesta ? Adica am 21 zile lucrătoare si 21 bonuri primesc 1250-210= 1040 lei in mana ??? Aștept răspuns. Mulțumesc

 19. Buna ziua,am si eu o intrebare: nu mi-am primit bonurile de masa de 4 luni de zile si nu stiu cum se procedez.Cand îmi întreb sefa îmi zice ca nu stie când le primim,nu primesc nici un raspuns concret,nu stiu ce sa fac 🙁

 20. Buna ziua,
  Sunt gravida in luna a5a si am trecut la program redus, de 6 ore. Seful meu mi-a spus ca nu voi mai primi bonurile de masa pentru ca legea este neclara din acest punct de vedere. Este corect ce spune?
  Multumesc

 21. o intrebare as avea: acum 4 ani am lucrat in Buc si nu mi.am ridicat ultimele bonuri de masa(21 sau 22 bonuri). Am trimis fratele sa mi le ridice dar patronii nu au dorit sa i le dea pe motiv ca se ridica personal. Ei stiau ca ma voi muta la 250 km distanta, am avut o legatura buna cu acestia, mi.am dat demisia corespunzator, anuntand cu o luna inainte dar tot nu s.au purtat asa cum ar fi trebuit. intrebarea este: As mai putea recupera tichetele?? Multumesc anticipat! va rog daca puteti sa imi trimiteti pe adresa de e-mail raspunsul.

 22. Mi am dat demisia și pentru faptul ca nu am vrut sa stau în preaviz îmi imputa 20 de tichete.Am lucrat pana pe 30 martie și îmi dau doar 2 tichete. Menționez desemnează faptul ca tichetele aferente lunii martie salariații le primesc în luna aprilie dar sunt impozitate anticipat la lichidarea lunii martie, care este pe 5 aprilie Este legal? Mulțumesc anticipat tuturor celor care au bunăvoința de a mă lămuri. O zi buna tuturor!

  • Dupa cum spune Legea, tichetele se acorda in ultima decada a lunii, pentru luna ce urmeaza. Adica, pentru luna martie trebuia sa primesti tichetele la sfarsitul lunii februarie.
   Impozitarea se face in luna pentru care s-au dat tichetele. Adica, impozitul trebuie retinut din salariul aferent lunii martie.
   Daca ai lucrat pana pe 30 martie (inclusiv), trebuie sa primesti un numar de tichete egal cu numarul zilelor lucratoare, adica 22 de bonuri.
   Poti informa angajatorul, ca vei face o sesizare in acest sens catre ITM, daca nu iti vor fi platite toate drepturile salariale.
   Ai grija insa ce documente semnezi si mai ales ce cuprind aceste documente.

 23. Bună ziua! Am demisionat cu data de 06/06/2017,mi sau reținut bonurile de masă pe luna a mai lucrată integral, este corect? Mulțumesc mult pentru răspuns.

 24. buna ziua ! a-si vrea sa stiu si eu daca eu lucrez la ture de 12–24 si orele ies peste, dar ca ture sunt m-ai putine ,bonurile nu se acorda la ore sau numai la ture . Eu am 15-16 ture pe luna si pana acum se dadeau la cate zile avea luna in curs incepand din luna mai al acestui an, la firma la care lucrez se dau la ture si nu m-i se pare corect , ca ore ies si mai mult dar bonuri doar cate ture am . tare a-si vrea sa stiu care este situatia . va multumesc . astrept raspuns .

 25. Buna ziua,
  Am lucrat la o firma din 2012-pana in 31 Oct 2017,mi-am dat eu demisia si am stat in preaviz,am facut predarea cu Pv .Precizez ca luam tichete de masa si acum ar trebui sa primesc pe luna Oct insa au zis ca nu am.Intrebarea mea este…conform legii ei pot alege daca unui angajat care dupa preaviz pleaca sa-i de-a sau nu tichetele?!
  Va multumesc,

 26. Buna ziua,

  Este vreun maxim pentru salariul pe care il poate avea un angajat care primeste bonuri de masa?
  De ex. de la un salariu in sus sa nu mai primeasca bonuri de masa?

  Multumesc

 27. Buna ziua! Lămuriti ma va rog in ceea ce privește bonurile! Știu ca nu se acorda băuturi alcoolice și țigări pe ele!! Unde se poate sesiza neregulile? In condiția in care nu se respecta aceasta regula!

 28. Daca esti in concediu de odihna ,nu primesti bonuri de masa.De ce ?Doar daca firma iti da prima de vacanta ,atunci logic este sa nu-ti mai dea bonuri.Dar cand firma da bonuri de 2-3 ori pe an ,nu da nici o prima de vacanta ,atunci nu vad logica de ce sa nu-ti dea bonuri?Daca esti in concediu de odihna si chiar in luna respectiva se dau bonuri (dupa 10 luni cand nu s-au dat),nu mi se pare corect sa nu primesti bonuri,doar tot salariat esti !Logic ar fi ca cei care primesc prima de vacanta sa nu mai primeasca bonuri pentru concediu,iar cand nu se da prima de vacanta,atunci logic este sa se dea bonuri.

 29. Bună ziua. Doresc să știu ce valoare sau câte tichete pot da la magazin pentru o sumă mare de cumpărături. Magazinele pot accepta mai multe carduri de cumpărături pentru o singura tranzacție care depășește o suma mare.Contează dacă sunt pe aceeași nume sau pe nume diferite. Mulțumesc.

 30. Daca sotia a lucrat luna lu decembrie aproape toata , si pe data de 26 sia dat demisia , angajatorul refuza sa mai dea tichetele de masa pe ce a lucrat , pe motiv ca nu sunt trecute in contract are dreptu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here