18 August, 2017

Despre tichetele de masă – condiţii de acordare şi interdicţii

Bonurile de masă sau tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană și sunt acordate de către angajator. Aceste tichete de masă pot fi acordate doar salariaților care au funcția de bază la societatea repectivă indiferent că salariații au contract de muncă cu timp normal sau parțial.

Aceste tichete de masă sunt emise de unități specializate doar în baza unei autorizații de funcționare acordată de Ministerul Finanțelor.

Atenție!
Tichetele de masă sunt asimilate veniturilor salariale, conform legislației fiscale în vigoare, astfel încât ele sunt supuse impozitului pe venit *. Chiar dacă costul de achiziție al acestor tichete este suportat de către angajator, impozitul pe venit este plătit de către salariat, acesta fiind reținut, ca celelalte obligații de plată, din salariu.

Întrucât tichetele de masă au un regim special, acestea sunt valabile doar dacă au înscris numărul sub care au fost înseriate de către unitatea emitentă și dacă cuprinde cel puțin următoarele mențiuni: numele și adresa emitentului, valoarea nominală a tichetului de masă, perioada de valabilitate, interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau produse alcoolice, spațiu pentru înscrierea numelui salariatului care folosește tichetul de masă și spațiu destinat înscrierii datei și aplicării ștampilei unității la care tichetul de masă a fost utilizat.

În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 9,35 lei. Această valoare se poate modifica în baza unor criterii stabilite prin lege.

Angajatorul distribuie salariaților tichetele de masă în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna viitoare. Numărul de tichete de masă acordat fiecărui salariat corespunde cu numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea (un tichet de masă/zi lucrată). În plus, angajatorul va ține o evidență a tichetelor de masă acordate și va trebui ca fiecare salariat să semneze primirea tichetelor respective. Astfel, tichetele de masă acordate, în mod corect, sunt date în avans, din păcate aceasta creând uneori dificultăți în cazul în care, după acordarea tichetelor, salariatul are un concediu medical sau își ia concediu de odihnă. În astfel de cazuri, salariatul ar trebui să returneze tichetele de masă neutilizate, întrucât aceasta reprezintă contravenție, în conformitate cu art. 10 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă. Constatarea unor astfel de contravenții este făcută de inpectorii de muncă, în cazul unui control.

Totodată, în cazul în care contractul de muncă al salariatului încetează în cursul unei luni pentru care a primit tichete de masă pentru o luna integral lucrată, acesta va avea obligația să returneze toate tichetele de masă aferente zilelor ce nu au mai fost lucrate ca rezultat al încetării muncii.

Nu se consideră zile lucrate zilele în care salariații:

- își efectuează concediul de odihnă, precum şi orice alte concedii (de exemplu concediul pentru formare profesională);
- beneficiază de zile libere plătite (de exemplu în zilele de sărbătoare legală, când se acordă zile libere plătite pentru munca suplimentară depusă, evenimente familiale deosebite – dacă acestea sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil etc.);
- sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație zilnică de detașare sau delegare;
- se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
- sunt absenți de la muncă.

Tichetele de masă acordate de angajator reprezintă pentru acesta o cheltuială deductibilă în limita valorii lor nominale, respectiv cea de 9,35 lei.

Interdicții pentru salariat în utilizarea tichetelor de masă:

- utilizarea tichetelor pentru achiziționarea altor produse decât cele alimentare;
- primirea unui rest de bani la tichetul de masă în cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mică decaît valoarea nominală a tichetului de masă;
- comercializarea tichetelor de masă în schimbul unei sume de bani;
- utilizarea unui număr de tichete de masă mai mare decât zilele lucrate.
__________

* RECTIFICARE: Iniţial, în text era precizat eronat că tichetele de masă sunt supuse şi contribuţiilor sociale. Conform art. 296^15 lit. o) din Codul fiscal, tichetele de masă NU se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii.

comentarii

Despre autor  ⁄ Cătălina Cibotariu

Corporate Lawyer, Trinity Corporate Services Romania. Contact: catalinacibotariu@yahoo.com

Comentarii

 • Răspunde
  catalin
  septembrie 24 2013

  D-na Catalina Cibotariu, in articolul ‘Despre tichetele de masă – condiţii de acordare şi interdicţii ‘, face o mentiune eronata referitoare la cuprinderea tichetelor de masa in baza de calcul pentru contributiile sociale.
  In prezent,tichetele de masa sunt supuse doar impozitului pe venit dar NU se cuprind in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, conform art 296^15 lit. o) din Codul Fiscal.

  • Răspunde
   septembrie 25 2013

   Bună ziua,

   Aveţi dreptate, vă mulţumim pentru atenţionare! Menţiunea a fost corectată.

 • Răspunde
  crismariu
  iunie 11 2014

  cadrele medicala,medicii si asistentii medicali de la cabinetele scolare avand ca angajator primaria din localitate dar salariul il primesc de la M.S. prin D.S.P. ei fiind transferati conf.OUG 162/2008 au dreptul la tichete de masa?Inainte de transfer,cand angajatorul era Spital clinic au primit.Va rog mult un raspuns

 • Răspunde
  Mihaela
  august 26 2014

  Angajatorul distribuie salariatilor tichete de masa in ultima decada a fiecarei luni pentru luna viitoare.
  Daca avem salariati noi primesc tichete ??
  Multumesc.

 • Răspunde
  Mihaela
  august 26 2014

  Despre tichete de masa!

 • Răspunde
  geangu
  septembrie 26 2014

  DACA INTR-O ZI DE DUMINICA SAU SIMBATA EFECTUIEZI O DELEGATIE SI PRIMESTI DIURNA 32,0 LEI,ULTERIOR FARA SA BENEFICIEZI DE ZI LIBERA PLATITA SI SA TI SE IA UN BON DE MASA ,DIN CELE ALOCATE PT.LUNA RESPECTIVA ,ESTE LEGAL?? VA ROG SA-MI RASPUNDETI. VA MULTUMESC…

 • Răspunde
  paula
  octombrie 14 2014

  Mi s-a cerut sa.mi dau demisia din cauza ca am lucrat de noapte intr.o benzinarie iar pe timp de noapte lucratorii comerciali au obligatia sa serveasca si in spate la bar in incinta statiei…..iar eu am avut un client care mi-a cerut 4 cafele iar in timp ce serveam clientului cele 4 cafele a venit cineva din cadrul companiei care a facut urat pt ca serveam in spate la bar si nu stateam la casaiar la cateva zile am fost sunata de catre sefa de statie sa vin sa.mi dau demisia din cauza incidentului cu cafelelee….m.am prezentat la locul de munca si am cerut explicatii de ce mi se cere sa demiaionez iar raspunsul a fost socant pt ca serveam cafele in spate la bar asta facand parte din responsabilitatea mea pe timpul noptii…….la care le.am spus ce voi scrie pe demisie ca imi dau demisia pt faptul ca am servit cafele la bar iar ei mi.au spus ca ce am sunt nebuna cum sa scriu asa ca pe demisie scriu ca imi dau demisia de acord cu ambele parti….iar acum am probleme in legatura cu salariul pe care nu vor sa mi-l plateasca iar bonurile de masa mi le.au oprit ei si mi.au spus ca nu mai am.nimik de luat de la ei….nevrand sa.mi dea nota de lichidare fluturasul salarial si dovda ca mi.au oprit bonurile deasa pt un infentar de care nu stiu nimik si la care nu am participat

  • Răspunde
   octombrie 14 2014

   Bună ziua,

   Nu există “demisie cu acordul părţilor”. Este vorba de două lucruri diferite: încetarea contractului prin demisie şi încetarea contractului cu acordul părţilor.

   Dacă spuneţi că ceea ce aţi făcut intra în atribuţiile dvs., discutaţi cu şefa şi cereţi o motivare concretă pentru faptul că vrea încetarea contractului dvs.

   Reţineţi că la încetarea contractului prin demisie sau acordul părţilor, NU puteţi beneficia de indemnizaţia de şomaj.

   Concedierea disciplinară (în caz că vă ameninţă cu aşa ceva) se face numai în urma unei cercetări disciplinare. Cu alte cuvinte: trebuie să existe o abatere disciplinară gravă pentru a vă putea concedia din acest motiv.

   Dacă nu vi se plăteşte salariul, puteţi face o sesizare la un ITM sau puteţi cere acest drept în instanţă.

 • Răspunde
  floriana
  octombrie 29 2014

  daca o firma este pe pierdere, poate sa acorde tichete de masa, cadou , de vacanta?

 • Răspunde
  adrian
  decembrie 1 2014

  Daca sunt plătit in funcție de realizări e legal să-mi oprească valoarea totala a bonurilor din salar

 • Răspunde
  Cristina
  decembrie 15 2014

  Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti si mie ,daca este legal ca ,angajatorul sa ofere bonuri de masa ,ele nefiind stipulate in contract (angajatorul spunand ca acesta sunt cadou din partea firmei,daca vrea ,ti le da,daca nu vrea nu ti le da). Va multumesc

 • Răspunde
  ianuarie 15 2015

  daca se pleaca in deplasare si nu-ti da deorna ce faci daca iti da zile libere cheltuiesti din buzanar? astept raspuns!!!

 • Răspunde
  ianuarie 15 2015

  despre angajator nu vreau sa mai vorbesc face ce vrea vrea sa-ti dea tichete sau nu vrea.

 • Răspunde
  ianuarie 15 2015

  daca aceste legi li sa dat dreptul la angajatori sa dea libere in loc de deorna in deplasare cu cine ne luptam? trebuie sa nu mancam in acea zi si sa cheltuim din buzanar! astept raspuns

 • Răspunde
  Bogdan
  ianuarie 24 2015

  Am o intrebare: pentru o zi de absenta nemotivata a salariatului de la locul de munca, angajatorul are dreptul de a opri pe luna in curs acordarea tichetelor de masa? Si daca da, as dori sa stiu articolul din Legislaţia privind tichetele de masă. Va multumesc!

 • Răspunde
  Andreea
  ianuarie 28 2015

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca firmele private sunt oligate sa accorde tichete de masa angajatilor.Daca da, in ce conditii?Va multumesc anticipat.

 • Răspunde
  andrei
  februarie 4 2015

  Buna ziua ma numesc Andrei si as vrea sa va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare.De anul trecut lucrez la o firma de securitate,la salariu ne dau (cand si cum vor ei) tichete de masa adica o luna pot lua 5 o luna 10 sau nu iau deloc.intrebarea mea ar fii urmatoare care sunt conditiile de acordare a acestor tichete de masa? Cand primim salariul ne scade valoarea totala a tichetelor din salariu.De exemplu daca am 900 lei si 10 bonuri (10*9,35=93 lei iar acesti 93 de lei ni scade din salariu pentru a ni le da) este normal.astept un raspuns concret.va multumesc o zii buna

 • Răspunde
  csilla
  februarie 4 2015

  Buna seara.La firma la care am lucrat pana la data de 31.01.2015,tichetele de masa se acorda la data de 10 al fiecarei luni,dar pentru luna anterioara.In consecinta,in data de 10 februarie,ar trebui sa primesc tichetele pe luna ianuarie.iN DATA DE 02.02.2015 ,am depus cerere pentru incetarea contractului de munca,care s-a si aprobat.Problema este ca desi am lucrat in luna ianuarie,tichetele de masa nu le voi primi,pt. ca asa se procedeaza la acea firma.Cine pleaca,nu isi mai primeste bonurile peentru luna anterioara.Va itreb,este legala aceasta practica? va multumesc pentru raspuns

  • Răspunde
   Emilia
   martie 21 2016

   Buna ziua!sunt gravida iar in luna ianuarie doamna doctor ginecolog mi-a dat un concediu medical cu program redus,adica 6 ore in loc de 8,din cauza sarcinii,fiind valabil de pe 10 pana la sf lunii,adica luna ianuarie.la inceput mi s-a spus ca este posibil sa fiu nevoita sa stau acasa acea perioada,fiind vorba de un concediu medical(repet era cu program redus,nu de stat acasa),dupa care am primit raspuns de la sediul firmei,in care mi se spunea k este ok actul si sa vin la munca la program redus,cum era trecut in act si sa stau linistita pentru ca nu voi suferii modificari salariale(deoarece se punea o problema si din acest punct de vedere)….ideea este ca in luna februarie cand am luat bonurile, nu am primit decat 6 in loc de 24 si nici un raspuns pentru situatiia respectiva ,desi sefa de magazin a sunat sa intrebe care este motivul…este legal asa ceva?ce pot sa fac?va rog sa imi raspundeti si mie

 • Răspunde
  rodica adriana
  februarie 19 2015

  buna seara! zilele trecute, la curatenie am gasit printr-un sertar, un carnetel de tichete expirate din anul 2014. intrebarea mea este daca le mai pot folosi si unde le-as putea schimba! va multumesc frumos!

 • Răspunde
  RAZVAN
  aprilie 10 2015

  Buna ziua!

  Angajatorul te poate ingradi in utilizarea bonurilor de masa prin aplicarea unei stampile a unui lant de magazine pe spatele bonui?

  • Răspunde
   ISTRATE
   aprilie 28 2015

   Cum pot sa folosesc niste tichete din anul 2014 pe care le-am regasit, uitate, dar fffffffffffffff necesare, va multumesc f.mult

 • Răspunde
  emilia
  mai 27 2015

  doresc sa stiu daca este legal sa se acorde tichete de masa si apoi sa li se ceara contravaloarea pe ele angajatilor daca da in baza carei legi , iar daca nu ce se intampla daca refuza plata

  • Răspunde
   CRISTINA
   mai 29 2015

   valoare unui tichet de masa poate fi sub valoarea legala, mai mare stiu ca nus e poate dar mai mica? sii daca da cat anume.
   Multumesc

 • Răspunde
  elena
  iunie 19 2015

  buna ziua si eu am lucrat de curand intr-o benzinarie eram in perioada de proba cand mi am dat demisia,luna asta trebuia sa iau salariul si bonurile de masa,am primit salariul 564 ron si la bonurile de masa mi sa spus ca nu mi le da pentru ca nu am luna intreaga lucrata,plus de asta ma mai obligat sa vin si in preaviz,preavizul care mi la trimis verbal printr-un coleg…cum ar trebui sa procedez?
  va multumesc anticipat

 • Răspunde
  maria
  iulie 29 2015

  Buna ziua! Ma intereseaza daca o firma acorda tichete de masa, poate sa restrictioneze ca bonurile sa fie folosite numai la magazinul firmei care acorda bonurile? Multumesc

 • Răspunde
  MIHAELA
  septembrie 3 2015

  Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala este pe pierdere mai poate acorda tichete de masa.
  Multumesc.

 • Răspunde
  septembrie 5 2015

  Eu lucrez cu norma intreaga pe durată nedeterminata si de 1 luna si 3 zile din iulie la un super market Billa , cu timp partial 4 ore pe zi. Va rog spune-tim daca beneficiez de : plata ore suplimentare, tichete masa, prima, concediu,daca se impoziteaza, se pune vechime munca ? Va multumesc

 • Răspunde
  Maria
  septembrie 22 2015

  Este normal sa ți se retină contravaloarea bonurilor de masa din salariu ?Daca da atunci ce primim numai hirtiile (asa zisele bonuri ) ?

 • Răspunde
  Bandi
  septembrie 24 2015

  Buna ziua! Referitor la acordarea tichetelor de masa de catre angajator as dori sa stiu urmatoarele:
  - de cate tichete de masa ar trebui sa beneficieze un angajat care lucreaza part time (4 ore pe zi), avand contract de munca cu durata nedeterminata.
  - daca in contractul de munca nu este menționat faptul ca se acorda bonuri de masa asta inseamna ca angajatorul poate sa acorde doar un anumi numar tichete de masa (respectiv pt o luna de lucru a cate 4 ore pe zi, sa acorde doar jumatate).

  Va mulțumesc si astept cu foarte mare interes raspunsul dvs. La adresa de e-mail claudia.bandi@yahoo.com

  • Răspunde
   Florentina
   noiembrie 19 2015

   Lucrez la o firma si la uni angajati le da bonuri de masa .Eu lucrez program de 4 ore .
   INTREBAREA E,,,,,, Eu beneficiez de bonuri masa la programu asta.

 • Răspunde
  iahim
  septembrie 30 2015

  Si noua ni se introduc bonurile de masa la impozitare iar apoi ni se opreste din salariu suma lor totala as dori sa stiu unde ar trebui sa ma adresez,patesc asta de un an si vreau sa stiu daca pot recupera suma pierduta; firma este in sectorul 6

 • Răspunde
  nicolae
  noiembrie 4 2015

  am si eu o mica intrebare .
  bonurile de masa se scad din salariu minim pe economie?
  sau se adauga la acesta?
  va multumesc

 • Răspunde
  Catalia
  noiembrie 19 2015

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu daca o firma poate sa acorde masa antidot si tichete restaorant?
  Ce fiscalitate trebuie sa aplice?
  Multumesc

 • Răspunde
  andra
  februarie 1 2016

  buna ziua! as dori sa va intreb daca mai pot face ceva sa-mi recuperez bonurile care erau valabile doar pana in 2015?

 • Răspunde
  Catherina
  aprilie 6 2016

  Bună ziua! Aş avea şi eu nişte intrebări: Este corect, adică legal ca firma să mi le ştampileze tichetele de masă şi să le pot folosi adică să fac cumpărături numai la aceaş firmă?

 • Răspunde
  iulia
  aprilie 25 2016

  am un baietel de 4 ani si este racit si miam luat concediu medical o saptamna este posibil sa imi taie bonurile de masa pe tota luna

 • Răspunde
  Mihai
  mai 4 2016

  Buna ziua , Iulia teoretic daca a fost o săptămână trebuiau sa iti opreasca doar 5 bonuri echivalentul nr de zile lucrătoare nelucrate. .
  Acum am si eu o întrebare :
  La un salariu minim pe economie de 1250 lei bonurile de masa sunt scazute din acesta ? Adica am 21 zile lucrătoare si 21 bonuri primesc 1250-210= 1040 lei in mana ??? Aștept răspuns. Mulțumesc

 • Răspunde
  andrei
  iunie 7 2016

  salut.
  vreau si eu un raspuns.
  tichetele de masa se primesc obligatori in ori ce magazin ?
  si unu de cartier ?

 • Răspunde
  Carmen
  iunie 26 2016

  Buna ziua,am si eu o intrebare: nu mi-am primit bonurile de masa de 4 luni de zile si nu stiu cum se procedez.Cand îmi întreb sefa îmi zice ca nu stie când le primim,nu primesc nici un raspuns concret,nu stiu ce sa fac :(

 • Răspunde
  Manuela
  iulie 1 2016

  Buna ziua,
  Sunt gravida in luna a5a si am trecut la program redus, de 6 ore. Seful meu mi-a spus ca nu voi mai primi bonurile de masa pentru ca legea este neclara din acest punct de vedere. Este corect ce spune?
  Multumesc

 • Răspunde
  ramona
  august 11 2016

  Cu contract de voluntariat la spital ,pot avea dreptul la tichete de masa?va multumesc

 • Răspunde
  Margit
  septembrie 6 2016

  In cazul in care angajatorul NU I-si achita darile catre fisc poate sa dea angajatilir bonuri de masa?

 • Răspunde
  Andreka
  decembrie 5 2016

  buna sintem o frma care colecteaza bonuri de masa adica in loc de bani mi se da bonuri si nu stiu cui sa le dau mai departe va multumesc trimitetim pe warerandreca@yahoo.com

 • Răspunde
  Andreka
  decembrie 5 2016

  scuzati am gresit waterandreca@yahoo.com

 • Răspunde
  Sandu
  decembrie 14 2016

  Buna seara este normal sa imi ia din salariul sa imi dea bonuri de masa eu stiu ca angajatorul trebuie sa suporte costu bonuri de masa unde trebuie sa ma adresesc

 • Răspunde
  FLORENTINA
  februarie 21 2017

  o intrebare as avea: acum 4 ani am lucrat in Buc si nu mi.am ridicat ultimele bonuri de masa(21 sau 22 bonuri). Am trimis fratele sa mi le ridice dar patronii nu au dorit sa i le dea pe motiv ca se ridica personal. Ei stiau ca ma voi muta la 250 km distanta, am avut o legatura buna cu acestia, mi.am dat demisia corespunzator, anuntand cu o luna inainte dar tot nu s.au purtat asa cum ar fi trebuit. intrebarea este: As mai putea recupera tichetele?? Multumesc anticipat! va rog daca puteti sa imi trimiteti pe adresa de e-mail raspunsul.

 • Răspunde
  Georgiana
  februarie 24 2017

  Dacă lipsesc o zi șimi trece nemotivat au dreptul sa îmi ia toate bonurile p toată luna?

 • Răspunde
  Ana
  aprilie 5 2017

  Mi am dat demisia și pentru faptul ca nu am vrut sa stau în preaviz îmi imputa 20 de tichete.Am lucrat pana pe 30 martie și îmi dau doar 2 tichete. Menționez desemnează faptul ca tichetele aferente lunii martie salariații le primesc în luna aprilie dar sunt impozitate anticipat la lichidarea lunii martie, care este pe 5 aprilie Este legal? Mulțumesc anticipat tuturor celor care au bunăvoința de a mă lămuri. O zi buna tuturor!

  • Răspunde
   Catalin
   aprilie 9 2017

   Dupa cum spune Legea, tichetele se acorda in ultima decada a lunii, pentru luna ce urmeaza. Adica, pentru luna martie trebuia sa primesti tichetele la sfarsitul lunii februarie.
   Impozitarea se face in luna pentru care s-au dat tichetele. Adica, impozitul trebuie retinut din salariul aferent lunii martie.
   Daca ai lucrat pana pe 30 martie (inclusiv), trebuie sa primesti un numar de tichete egal cu numarul zilelor lucratoare, adica 22 de bonuri.
   Poti informa angajatorul, ca vei face o sesizare in acest sens catre ITM, daca nu iti vor fi platite toate drepturile salariale.
   Ai grija insa ce documente semnezi si mai ales ce cuprind aceste documente.

 • Răspunde
  Maria
  iunie 14 2017

  Bună ziua! Am demisionat cu data de 06/06/2017,mi sau reținut bonurile de masă pe luna a mai lucrată integral, este corect? Mulțumesc mult pentru răspuns.

Scrie un comentariu