17 Februarie, 2018

Despre pensia pentru limită de vârstă – condiţii de acordare şi acte necesare

Pensia pentru limita de vârstă este acordată persoanelor care au împlinit vârsta-standard de pensionare şi care au realizat stagiul minim de cotizare.

În continuare vom prezenta vârsta-standard de pensionare şi stagiul minim/complet de cotizare pentru persoanele care îndeplinesc în 2013 condiţiile pentru a se pensiona pentru limita de vârstă.

Important de reţinut este că aceste condiţii de pensionare sunt calculate în funcţie de data naşterii.

 

 

FEMEI

 

 

BĂRBAŢI

 

Cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale

FEMEI ŞI BĂRBAŢI

ianuarie – martie 2013

Vârsta standard de pensionare (ani/luni)

59/6

64/6

55/6

Stagiul minim de cotizare (ani/luni)

14

14

15/6

Stagiul complet de cotizare (ani/luni)

29

34

21/3

mai – iulie 2013

Vârsta standard de pensionare (ani/luni)

59/7

64/7

55/7

Stagiul minim de cotizare (ani/luni)

14/2

14/2

15/7

Stagiul complet de cotizare (ani/luni)

29/2

34/2

21/4

septembrie-noiembrie 2013

Vârsta standard de pensionare (ani/luni)

59/8

64/8

55/8

Stagiul minim de cotizare (ani/luni)

14/4

14/4

15/8

Stagiul complet de cotizare (ani/luni)

29/4

34/4

21/5


REDUCEREA VÂRSTEI-STANDARD DE PENSIONARE

În ceea ce priveşte posibilitatea de a reduce vârsta-standard de pensionare, potenţialii beneficiari sunt cei care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe dintre situaţiile:

• au desfăşurat activitate în condiţii de muncă speciale (fosta grupă I);
• au desfăşurat activitate în condiţii de muncă deosebite (fosta grupă II);
• au desfăşurat activitate în alte condiţii de muncă;
• au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat;
nevăzătorii care au realizat ca nevăzător cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990 şi ai Legii nr. 341/2004.

ACTE NECESARE

Pentru a se pensiona pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să depună la casa teritorială de pensii (din raza sa de domiciliu) o cerere de pensionare, care trebuie însoţită de actele doveditoare.

Solicitarea trebuie făcută începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, pensia urmând să fie acordată de la data la care cererea a fost înregistrată.

Iată lista actelor necesare:

• o cerere pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă;
carnetul de muncă (original + copie);
• alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă/serviciu realizată în alte sectoare de activitate;
livretul militar (original + copie);
diploma de studii (original + copie) şi/sau adeverinţa din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor, precum şi certificarea absolvirii acestora;
dovada recunoaşterii de către statul român a cursurilor urmate în instituţiile străine de învăţământ universitar (dacă este cazul);
• o adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;
• o adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite;
• o procură specială pentru mandatar (dacă este cazul);
• acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, al Legii nr. 341/2004 etc.
comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  salbatecu
  iulie 24 2013

  Aceste informatii ar trebui sa apara la inceput de fiecare nou an, ba chiar de mai multe ori pe an.

 • Răspunde
  elena
  iulie 25 2013

  A disparut total grija statului pentru mamele care au nascut si crescut mai mult de doi copii !? Reducerea varstei standard pentru aceasta categorie de femei a fost eliminata. Nimeni nu-si mai aduce aminte si nu se mai gandeste ca aceasta generatie de femei a fost una exploatata si abuzata prin interzicerea avortului, invocata fiind nevoia cresterii demografice in anii ’80. Mi-ar fi rusine sa fiu femeie si in acelasi timp ministru al Ministerului muncii, familiei ,protectiei sociale si persoanelor varstnice. Doamna Mariana Campeanu, ce parere aveti?

 • Răspunde
  ionela
  iulie 25 2013

  buna ziua ! va rog frumos sa-mi dati si mie o informatie precisa pe urmatoarea speta , pt. o persoana nascuta la data de 10./06/1968. care are peste 25 ani vechime din care 22 in armata si mai are 2 ani de armata in termen , a beneficiat de grupa I cred pt, ca a lucrat la ture de sase ore, in ce conditii pote iesi la pensie , anticipata sau partial anticipata sau pe caz de boala si cu ce procent din pesia la limita de virsta . va multumesc si astept raspunsul dvs . pe adresa mea de mail.

 • Răspunde
  mariana
  iulie 25 2013

  Din câte știu de la serviciu, nu mai există Cărți/Carnete de muncă de câțiva ani.Cum vom prezenta originalul și copia ? CE este acest REVISAL care-i ține locul și cum poți urmări corectitudinea informațiilor din el ?

  • Răspunde
   iulie 25 2013

   Bună ziua,

   Solicitaţi angajatorului să vă facă o copie a datelor din registrul electronic.

   REVISAL este Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor.

   Pe lângă faptul că puteţi cere angajatorului informaţii despre situaţia dvs, mai puteţi contacta Ispectoratul Teritorial de Muncă pentru a întreba dacă aveţi contractele de muncă înregistrate în aplicaţie.

   • Răspunde
    Ana
    ianuarie 10 2015

    Buna ziua,numele meu este Mares Ana,locuesc in Bucuresti am 51(varsta) ani si 34 ani vechime in campul muncii dintre care 8 ani grupa 2.Ma intereseaza .
    1-La ce varsta trebue sa depun dosarul de pensionare.
    2-Este suficienta cartea de munca original si copie? S-au trebue sa merg sa caut fostele locuri de munca sa scot adiverente .Cu toate ca mi se pare o aberatie in conditiile in care in cartea de munca sunt trecuti toti anii.
    Va multumesc!
    Astept un raspuns de la D-vs.

 • Răspunde
  alexandru
  iulie 31 2013

  daca nu am 55 de ani dar am 34 de ani de munca pot iesi la pensie

 • Răspunde
  botez
  septembrie 11 2013

  buna ziua am 59 ani si 3 luni am 35 ani munca va rog sa-mi spuneti cind pot depune dosarul pentru pensie sint nascuta in 1954 luna august va multumesc.

 • Răspunde
  Aurelia
  septembrie 11 2013

  Buna ziua
  Sunt profesor, cu contract de munca pe perioada determinata, am 28 de ani vechime cu cotizare 28, nascuta la 3 septembrie 1961, as putea iesi la pensie anticipat (sau partial) conform noilor reglementari in vigoare?
  va multumesc

 • Răspunde
  NITULESCU
  octombrie 17 2013

  Buna ziua,
  Am depus dosarul de pensie in februarie pentru limita de varsta,atasand toate documentele solicitate,inclusiv adeverinte privind sporurile si adaosurile realizate.La calculul punctajului ,aceste adeverinte nu au fost luate in consideratie .Am facut contestatie si astept. Care este justificarea ,atata timp cat pe adeverintele atasate era specificat expres ca s-au platit toate darile catre stat ??? Raspunsul pe care il astept rezolva problema sau trebuie sa continui pe cale judecatoreasca ?? Ma poate lamuri cineva ???
  O zi buna

 • Răspunde
  stefan
  decembrie 20 2013

  va rog sa-mi spuneti daca muncesc in strainatate am dreptul la diurna si sambata si duminica chiar daca nu este zi de lucru sau numai pentru zilele lucrate

 • Răspunde
  radu
  decembrie 22 2013

  buna seara,am un pamint despre care am aflat dupa ce nu se mai puteau depune cereri de retrocedare . Am aflat in anul 2010 .acum cu noua lege credeti ca este posibil sa -mi fie acceptata cererea de retrocedare?.acest pamint se afla in pitesti pe Calea Bucuresti.ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA MULTUMESC

 • Răspunde
  liviu
  ianuarie 8 2014

  Cu cat timp inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta se poate depune dosarul de pensionare si care este perioada maxima legala de procesare / rezolvare a acestuia.
  Va multumesc anticipat

  • Răspunde
   liviu
   ianuarie 9 2014

   Am dorit sa ma inregistrez pe acest site dar mi se pare ciudata cerinta de mentionare a parolei adresei de mail care este un secret al corespondentei, nu ?

   • Răspunde
    oana.mangiurea
    ianuarie 9 2014

    Pentru înregistrarea pe forum NU vă este ceruta parola de la contul de e-mail ci o parola pe care doriți să o folosiți ulterior la autentificarea pe site. Autentificarea se face ulterior cu adresa de e-mail si cu parola nou aleasă. Puteți să vă autentificați direct și cu un cont de Google sau Yahoo, nemaifiind nevoie de nicio parolă în acest caz.

   • Răspunde
    ianuarie 9 2014

    Informaţiile cerute în formularul de înregistrare sunt necesare pentru crearea contului de utilizator. Acestea NU sunt făcute publice pe Forumul LegeStart şi nici în altă parte.

    Adresa de e-mail şi parola aleasă sunt folosite doar de dvs. (cu unicul scop de a avea acces la contul de pe forum).

    Dacă întâmpinaţi probleme la înregistrare, puteţi consulta informaţiile de pe pagina de ajutor a forumului – http://forum.legestart.ro/13/Page/3/Ajutor-forum .

 • Răspunde
  Gabriela
  februarie 7 2014

  Am 59 de ani si cotizatie de28,8 “doresc sa stiu daca anul acesta pot iesi la pensie cu limita de varsta .Multumesc .

  • Răspunde
   Gabriela
   februarie 7 2014

   Mentionez ca varsta am inplinit-o in 26 ianuarie .

 • Răspunde
  Andrei
  aprilie 25 2014

  Buna dimineata,
  Va rog frumos sa-mi spuneti ce se intampla daca intrunesc conditiile pentru iesire la pensie limita de varsta si nu depun dosarul pentur ca mai vreau sa muncesc. Cu stima

  • Răspunde
   aprilie 25 2014

   Bună ziua,

   Potrivit articolului 56 din Codul muncii, contractul individual de muncă existent încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

 • Răspunde
  Emil
  iunie 27 2014

  BUNA ZIUA , AM 61 ANI INPLINITI , 35 ANI , 10 LUNI , 25 ZILE , SANT CU PLATA COTIZATIEI LA ZI , SANT NASCUT IN 1953 , AS DORI SA INTREB DE CE ACELE PERSOANE CARE AU LUCRAT LA CANAL IN 1980 , SI DORMEAU IN CASUTE DE PAL , UNDE FACEAU MANCARE LA CAUCIUCURI , SI INGETAM DE FRIG IN CASUTE , NU PUTEM ESI LA PENSII , AM FACUT ARMATA 1.5 ANI , SI AM SI ACUMA ENZEME LA PICIOARE DE LA BOCANCI , NU SE POT TRATA , , AS DORI SA STIU CE PENSIE ANTICIPATA VOI PRIMI , STAU IN BACAU . DIN 2005 , NU MA MAI ANGAJAT NIMENI , CA AM VARSTA INAINTATA , MAI TRAIAM DIN PENSIA PARINTILOR , DAR AU PLECAT AMANDOI SI MAU LASAT SINGUR , NU AM NICI UN VENIT . CU STIMA

  • Răspunde
   Larson
   noiembrie 30 2014

   Domnule Emil, raspunsul meu tinteste un subiect secundar, dar fiind asistenta, va pot spune ceea ce stiu eu mai bine si anume ca eczema se poate trata. Trebuie doar sa aveti un medic care sa se ocupe de Dvs. Va va prescrie antihistaminice, corticoizi, imunosupresoare sub forma de tablete si / sau unguent si in unele cazuri fototerapie sau terapia cu raze ultraviolete. Va trebui sa aveti o dieta sanatoasa, sa evitati alimentele care pot contine alergeni sau pot avea efecte negative asupra pielii. Trebuie de asemenea sa consumati apa multa.
   Chiar daca unele unguente le puteti cumpara fara reteta, recomandarea mea este sa se ocupe un medic dermatolog de conduita de tratament, caci aplicarea unor unguente se face pe perioada limitata.
   Sper ca aceasta informatie este bine-primita de catre Dvs.

 • Răspunde
  fador
  septembrie 12 2014

  Am trimis dosarul de pensie la limita de varsta, in luna mai 2014,din spania in sibiu si nu am primit nici un raspuns.Ma poate informa cineva cat mai dureaza?

 • Răspunde
  fador
  septembrie 12 2014

  data nasterii: 26 07 1954 fador cecilia.Daca, in luna mai 2014 am indeplinit condtiile pentru pensiela limita de varsta, cand, ar fi trebuit sa mi bag dosarul?

 • Răspunde
  Cornel
  septembrie 21 2014

  In februarie 2015 voi implini 65 ani.Am 41 ani lucrati neintrerupt în învățământ. Când pot să-mi fac dosarul de pensionare ?

 • Răspunde
  vio
  octombrie 6 2014

  Am 44 de ani si am doar 15 ani de munca, de la varsta de 5 ani am hipoacuzie dar la handicap nu benificiez si pe unde incerc sa ma angaje gasesc scuze….. acum sunt fara venit si imi doresc sa ma pensionez se poate?

 • Răspunde
  VIOREL MIHAI
  noiembrie 24 2014

  in aprilie 2015 implimesc 63 de ani ,am ani de cotizare 27 anj din care 10 ani si 4 luni la grupa a II a la ce virsta pot iesii la pensie

  Multumesc anticipat

  • Răspunde
   Ana
   ianuarie 10 2015

   Buna ziua,numele meu este Mares Ana,locuesc in Bucuresti am 51(varsta) ani si 34 ani vechime in campul muncii dintre care 8 ani grupa 2.Ma intereseaza .
   1-La ce varsta trebue sa depun dosarul de pensionare.
   2-Este suficienta cartea de munca original si copie? S-au trebue sa merg sa caut fostele locuri de munca sa scot adiverente .Cu toate ca mi se pare o aberatie in conditiile in care in cartea de munca sunt trecuti toti anii.
   Va multumesc!
   Astept un raspuns de la D-vs.

 • Răspunde
  catalin
  martie 25 2015

  Buna ziua,

  Mama mea s-a pensionat anticipat pe caz de boala in aprilie 2006.
  In perioada dec.2005 – apr.2006 a incasat concediu medical.
  Incepand cu iul.2005 a lucrat part time (2h cu drept de munca) la alt job.

  Intrebarea: ce probeleme ar putea sa aiba pe viitor (pana acum nu a primit nici o hartie) daca pt cele 5 luni cand a incasat concediu medica a beneficiat si de un alt venit din partea jobului part time?

 • Răspunde
  BUZDUGAN
  iulie 19 2015

  Sunt nascuta la18 mai 1958 am vechime 25 ani gr 1 de munca 9 si 6 luni cu 95 % si 10 ani cu suta la suta cand as putea iesi in pensie ? va multumesc

 • Răspunde
  Marin
  august 20 2015

  imi pregatesc dosarul pentru iesire la pensie la limita de varsta
  un angajator in urma cu aproximativ 25 de ani mi-a pierdut livretul militar
  ce pot face in acest caz?

 • Răspunde
  Vladescu
  septembrie 1 2015

  Sunt pensionat anticipat din sept.2013 iar din 16 oct.2015 ,la 65 ani urmeaza pensia pentru limita de varsta .Intrebare : – Se face trecerea de la pensie anticipata la pensie la 65 ani ?fara sa mai fac solicitare prin cerere ?
  Ce influienta au 4 ani facultatea la zi la calculul pensiei ?

 • Răspunde
  octombrie 5 2015

  Buna ziua!!!!As dori sa stiu daca avand 26 de ani lucrati in Sidex cu grupa 2 si avand acum 59 de ani impliniti,,,,ma pot pensiona? Va multumesc anticipat, IATAN DORIN din GALATI

 • Răspunde
  Tereza
  octombrie 7 2015

  Sunt născută in aprilie 1961, am 32 ani si 10 luni vechime din care 20 ani in gr II, cand pot iesi la pensie, indiferent de ce tip

 • Răspunde
  mihaela
  octombrie 12 2015

  Buna ziua,
  Sotul meu este pensionat pe caz de boala din anul 2000.As dori sa stiu daca atunci cind trebuie sa iasa la pensia de limita de virsta ,dosarul se transmite automat la casa de pensii.Multumesc

 • Răspunde
  Sorin
  ianuarie 20 2016

  Tatăl meu are varsta de 60 de ani si o vechime de 38 de ani si 8 luni, la ce vârstă poate sa iasa la pensie. Multumesc

 • Răspunde
  Liviu
  noiembrie 12 2016

  Tatăl meu are vechime de 37 de ani de munca, 6 ani de grupa a doua si certificat de boala profesionala(hipoacuzie acuta). Poate benefica de pensie anticipata? Va multumesc

 • Răspunde
  iulius
  ianuarie 17 2017

  Sunt nascut in 1955 30..10
  Am depus dosarul de pensionare de drept pe data de 24.10.2016cu actele mai jos mentionate + urmatoarele acte;
  13.09.1974-20.081977;Elev scoala militara

  20/08.1977-29.07.1980;Maistru militar activ,a lucrat in locuri de munca si activitati cu conditii deosebite,speciale si alte conditii, conform anexei1 la HG1294/2001cu modificarile si completarile ulterioare ,astfel1.20.08.1977-30.05.1979;Comandant grupa motoare la VS33dinDn.339VS/ordinMC059/16.08.1977
  29.07.1980 trecut in rezerva
  CONDITII SPECIALE-HG1294/2001,anexa1,cap.2,pct.9,aplicata cu ordinulM123/2015-PENTRU CARE SE IAU IN CALCUL 1(UN ANSI 6 LUNIPENTRU FIECARE AN LUCRAT IN ASEMENEA CONDITII
  2.30.05.1979-29.07.1980;Comandant grupa motoare la VS31 din Dn339VSm ordin CM 03/30.05.1978
  2.CONDITII SPECIALE-HG1294/2001,anexa1,cap.2,pct.9,aplicata cu ordinulM123/2015-PENTRU CARE SE IAU IN CALCUL 1(UN ANSI 6 LUNIPENTRU FIECARE AN LUCRAT IN ASEMENEA CONDITII
  Doresc sa stiu daca CaSA JUDETEANA DE PENSII e obligata sa accepte anii de grupa +anii de scoala militara + anii cat am fost cadrul activ in dosarul de pensionare.mentionez ca acesti ani de grupa mi-au fost refuzati.
  -In perioada 09.07.1991-01.04.2001 avand functia de mecanic motopompist pompier si sef tura pompieri a fost incadrat in grupa a 2 a de munca conform pct.3 din ordinul nr 50/1990si pct.134,anexa2,la ordinulnr.50/1990,in proportie de 100%din programul normal de lucrudin “activitatea industrie,,,conform P.V nr.20/11.05.1990 al Consiliului Administratie a statelor de plata si a pontajelor lunare.
  Total ; 09(noua ) ani 08 (opt)luni 22(douadozecisidoi) zile.
  observatii; in conformitate cu adresele nr.43g/2853/12.10.1999 si 277/23.03.2010 ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale,in care se invoca pct.3 si 6 la ordinul 50/1990 se aproba ca intreg personalul societatii din activitatea industrie sa beneficieze de incadrare in grupa a 2a de munca,conform.pct.134 din anexa nr.2 la ordinul 50/1990.
  Perioada totala lucrata in aceasta unitate a fost din anul 09.07.1991-01.05.2002
  in urma externarilor facute in aceasta unitate am trecut la firma privata incepand cu data de 2002.05.01 -2016.05.01am dus si aceasta adeverinta pentru anii lucrati, in prezent care inca mai lucrez la aceasta unitate.
  mentionez ca la dosarul de pensie mi-sa refuzat grupa mentionand ca functiile mele de mecanic motopompist pompier si sef de tura nu sunt trecute in nomenclatura muncii .
  Perioada 29.09.1980-23.02.1991avand functiile de motorist si ajutor ofiter mecanic, pe navele de 500CP ,a fost incadrat in grupa a 2 a de munca, in procent de 100% conform nominalizarii Hotararii Consiliului de Administratie nr.4/06.09.1991 si prin pontaje lunare si state de plata.
  Temeiul juridic al incadrarii in grupa a 2 a de munca il reprezinta Ordinul nr.50/1990 republicat,anexa nr.2,pct.124
  Societatea a retinut si virat CAS si pensie suplimentara conform legislatiei in vigoare.
  mentionez ca ,CASA JUDETEANA DE PENSII a refuzat bruturile din aceasta perioada nerecunoscandu-le mentionand ca ei vor sporurile, sporuri ce in acea perioada se bagau in acord global si nicidecum separat, la aceasta unitate mi s-au acordat 2 ani de grupa .
  Pe data de 29.12.2016 Casa Teritoriala de Pensii a emis decizia de respingere a cererii de pensionare la limita de varsta prin nerecunoasterea perioadelor de grupa a 2 a de munca si grupa speciala din cadrul armatei.
  Multumesc astept raspuns.

Scrie un comentariu