Plătitorii de impozit pe profit din sistemul bancar achită în anul 2016 impozitul pe profit prin plăți anticipate egale. Pentru aceeași procedură au putut opta și alți contribuabili interesați.

În esență, sistemul plăților anticipate egale presupune actualizarea impozitului pe profit al exercițiului anterior cu o rată a inflației și plata trimestrială a unor sume egale actualizate cu rata inflației.

Practic, pornind de la impozitul pe profit al anului 2015, declarat prin declarația anuală de impozit pe profit 101 se va actualiza suma cu coeficientul inflației și se vor face patru plăți egale actualizate.

Prin OMFP nr. 236/2016, pentru anul 2016, indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual este 100,5%.

Observăm că autoritățile fiscale pornesc de la un indice al prețurilor de consum foarte redus, respectiv 0,5%, fapt ce ne duce cu gândul că anul 2016 va fi un an moderat din punctul de vedere al creșterii prețurilor.

Având în vedere că termenul de depunere al declarației 101 este data de 25 martie 2016, primul impozit pe profit prin plăți anticipate egale aferent anului 2016 îl vom regăsi cu data de 25 aprilie 2016, impozit ce va folosit acest indice al prețurilor de consum.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here