Firma Jones Lang LaSalle Services, firmă specializată în furnizarea de servicii în domeniul imobiliar, a realizat în trimestrul al IV-lea din 2011 un studiu numit Bucharest City Report.

Potrivit acestui studiu, publicaţia IHS Global Insight a estimatPIB-ul României a înregistrat  în T3 o creştere trimestrială de 1,9%, plasând ţara noastră în topul ţărilor cu cele mai bune performanţe economice din cadrul UE. Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică  a raportat în T3 o creştere anuală de 4,5%.

De asemenea, studiul relevă faptul că s-au ameliorat semnificativ deficitele externe al României. Ultimele prognoze ale IHS Global Insight estimează că deficitul de cont curent în primele 3 trimestre ale anului 2011 se situează în jurul valorii de 3,7% din PIB, o scădere cu 10,8% faţă de deficitul înregistrat în aceiaşi perioadă a anului anterior.

La începutul lunii ianuarie 2012, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus cu 25 puncte procentuale dobânda de politică monetară, după ce o reducere similară a fost aplicată în luna noiembrie 2011. Aceste reduceri consecutive au condus dobânda de referinţă la 5,75.

 Despre mediul de investiţii

Potrivit studiului Bucharest City Report, volumul total de investiţii tranzacţionat în anul 2011 a fost  de aproximativ 400 milioane euro. Câteva dintre aceste tranzacţii  au implicat  fie tranzacţii intra-grup, fie tranzacţii fără o componentă de numerar. Cea mai mare tranzacţie înregistrată în anul 2011 a fost achiziţia întregului portofoliu regional al fondului Europolis de către CA IMMO.

 În acelaşi timp, centrul comercial City Mall a fost scos pe piaţă de către UniCredit Bank şi achiziţionat de un dezvoltator local, unul dintre foştii proprietari ai City Mall.

Pe piaţa tranzacţiilor cu spaţii de birouri, Bluehouse Capital a finalizat tranzacţia de achiziţionare a imobilului Astoria Center (un volum de aproximativ 10 milioane euro).

Prima parte a anului 2011 a fost caracterizată de progrese importante în discuţiile dintre investitorii instituţionali şi vânzători. „Procesul de negociere a continuat să fie lung, dar ne aşteptăm  ca activitatea de investiţii în 2012 să depăşească volumul înregistrat în 2011”, se arată în prezentul studiu.

Totodată, a revenit interesul pentru achiziţiile în fază de proiect (de tip forward), dar numai pentru puţinele proiecte excepţionale, a căror dezvoltare este susţinută de scăderea ofertei pe piaţa imobiliară. Conform Bucharest City Report, finanţarea proiectelor va fi extrem de selectivă şi va întâmpina în plus, în următoarele luni, şi  restricţii generate de reglementări noi. Din această cauză, aproape toate proiectele, cu excepţia proiectelor prime de spaţii de birouri, amplasate în zone de interes, sau a centrelor comerciale dominante, vor rămâne cel mai probabil foarte puţin tranzacţionate.

Specialiştii Jones Lang LaSalle Services estimează că un număr mare de credite imobiliare  vor ajunge la maturitate anul acesta şi, drept urmare, cererile de refinanţare vor creşte. Cum majoritatea acestor împrumuturi au fost semnate în perioadă  de boom, între 2006-2007, s-a ajuns la încălcarea clauzei de LTV (valoarea împrumutului raportată la valoarea de piaţă a  proiectului) pentru o mare parte din aceste credite, iar acum proprietarii sunt puşi în situaţia dificilă de a contribui cu capitaluri proprii pentru a reface raportul LTV în conformitate cu clauzele contractuale.

În acest sens, există posibilitatea să apară pe piaţă câteva proiecte prime care să aibă potenţialul să atragă investitori instituţionali. În plus, oportunitatea astfel creată  pentru finanţările de tip punte poate să aducă pe piaţă o nouă categorie de investitori de capital.

În studiul Bucharest City Report, se precizează că un efect important al finanţării restrictive îl reprezintă faptul că atragerea de împrumuturi pentru dezvoltarea de proiecte noi este dificilă. Astfel, presiunea creată pe oferta viitoare de spaţii de birouri creează noi oportunităţi pentru dezvoltatorii instituţionali pregătiţi să intre pe piaţă cu proiecte la standarde internaţionale, calitativ superioare.

Studiul Bucharest City Report, Trimestrul al 4-lea 2011, realizat de firma Jones Lang LaSalle Services.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here