Guvernul a aprobat ieri, 26 septembrie 2012, proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 600/2009, referitor la stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiectul de act normativ a urmărit modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 600/2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România şi atribuţiile instituţiilor implicate în planul european.

Una dintre modificările propuse este extinderea categoriilor de persoane care pot beneficia de ajutoarele alimentare şi implicit creşterea numărului de beneficiari. S-a avut în vedere propunerea Ministerului Muncii de includere în program a persoanelor care prezintă cel mai ridicat risc de excluziune socială.

Astfel, noile categorii de persoane incluse în proiect sunt reprezentate de şomerii înregistraţi şi persoanele beneficiare ale prevederilor unor legi speciale. Din cadrul acestei ultime categorii fac parte:

– invalizii şi veteranii de război, văduvele de război;

–  persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961;

– persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri;

– eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989;

– persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987;

– persoanele care primesc indemnizaţie pentru activitatea de liber-profesionist – artişti interpreţi sau executanţi;

– pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică;

– soţul supravieţuitor al unei persoane care avea calitatea de pensionar în sistemul public de pensii, în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat sau în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, se află sub 400 lei/lună.  

În urma aplicării acestei modificări, se estimează că sfera beneficiarilor va cuprinde cu aproximativ 800.000 de persoane mai mult decât la ora actuală, cumulând circa 3,2 milioane persoane în total.

De reţinut faptul că această creştere a numărului beneficiarilor nu implică diminuarea cantităţilor de alimente per ins, programul având o valoare de 60 de milioane de euro. Lista produselor distribuite este formată din: făină, orez, biscuiţi, fasole boabe, bulion, paste făinoase, zahăr, roşii în bulion, ulei, mălai şi mazăre în conservă.

De asemenea, se urmăreşte modificarea unor termene privind furnizarea rapoartelor de către Consiliile judeţene şi realizarea distribuţiei ajutoarelor alimentare. Anual, finalizarea etapei de aplicare a planului în judeţe s-a realizat în jurul datei de 31 martie.

Conform proiectului de act normativ, este necesară includerea unei perioade de elaborare şi transmitere către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură a raportărilor finale. Termenul până la care România trebuie să transmită Comisie UE raportul final este de 30 iunie.

Mai mult, este prevăzută şi introducerea sancţiunii pentru neafişarea la depozite şi punctele de distribuţie a mijlocului de publicitate „AJUTOR AL UNIUNII EUROPENE”,  însoţit de emblema UE. Această cerinţă de afişare a fost instituită în baza regulamentelor europene.

Ultima modificare prevăzută face referire la împărţirea atribuţiilor în procesul de recepţie, distribuţie şi gestionare a produselor alimentare între consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primării.

Sursa: MADR

1 COMENTARIU

  1. Oare de ce se acorda aceste ajutoare fara o verificare pe teren a tuturor veniturilor pe care acestea le detin. Cunosc persoane care beneficiaza de aceste ajutoare dar detin palate, masini, masini agricole si chiar hectare de teren agricol de pe urma carora beneficiaza de venituri de mii de lei lunar, altii poate au 450 le pensie din care 300 lei dau pe intretinere , 100 pe madicamente iar din restul banilor traiesc pana la pensia urmatoare. Oare acestia de ce nu beneficiaza de aceste ajutoare???????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here