20 Iunie, 2019

Despăgubirile în cazul întârzierii sau pierderii bagajului de avion

Răspunderea transportatorului aerian şi limitele compensării daunelor survenite în situaţia întârzierii sau pierderii bagajului transportat pe avion sunt reglementate în principal prin două acte normative internaţionale: (i) Convenţia adoptată la Montreal la 28 mai 1999 pentru unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian internaţional, ratificată de România prin Ordonanţa Guvernului nr. 107/2000 şi (ii) Regulamentul (CE) nr. 2027/1997 privind răspunderea operatorilor de transport aerian, privind transportul aerian al pasagerilor şi al bagajelor acestora.

Potrivit Convenţiei de la Montreal, compania aeriană este răspunzătoare pentru dauna survenită prin distrugerea, pierderea sau deteriorarea bagajului înregistrat, cu condiţia ca evenimentul care a provocat prejudiciul să fi avut loc la bordul aeronavei sau în perioada în care avea în grijă bagajul înregistrat. Cu alte cuvinte, răspunde pentru orice incident produs după înregistrarea pasagerului şi a bagajului, adică pe tot intervalul de la momentul preluării bagajului de către compania aeriană şi până la restituirea sa către pasager.

Compania aeriană nu va fi însă ţinută răspunzătoare în măsura în care pierderea sau întârzierea au survenit din cauza unui defect al bagajului, calităţii sau viciilor acestuia, în atare situaţie răspunderea revenindu-i titularului pasager.

Sumele maximale cu care pot fi despăgubiţi cei vătămaţi nu sunt deloc de neglijat, putând ajunge la cel mult 1.000 Drepturi Speciale de Tragere („DST”) pentru fiecare pasager în parte, în prezent, 1 DST reprezentând aproximativ 5 lei. Ca atare, suma care poate fi acordată ca despăgubire pentru prejudiciile suferite ca urmare a pierderii sau întârzierii bagajului este aproximativ 5.100 lei (1.200 euro).

Mai multe detalii pe acest subiect puteţi afla pe www.noulcodcivil.ro.

tudor_alexandru_craciun

Autor:

Tudor Alexandru Crăciun,

Avocat colaborator,

Ţuca Zbârcea şi Asociaţii

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Ţuca Zbârcea şi Asociaţii

Ţuca Zbârcea & Asociaţii este o firmă de avocatură de tip „full service”, având un portofoliu format din numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă servicii pluridisciplinare prin intermediul echipei de avocaţi, propriilor divizii de specialitate sau reţelei de colaborări teritoriale şi internaţionale. Cu o echipă formată din peste 100 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti. Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Date de contact: Tel.: + 40 21 204 88 90, fax: + 40 21 204 88 99, e-mail: office@tuca.ro, web: www.tuca.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu