Legea grațierii unor pedepse și a unor măsuri educative privatie de libertate, adoptată deja de Senat, a fost înregistrată la Camera Deputaților, forul decizional.

Proiectul prevede grațierea integrală a pedepselor de până la 5 ani de închisoare și grațierea parțială a condamnaților care au minori de până la 14 ani  în întreținere. Infracțiunile comise cu violență și faptele de corupție, precum și alte 70 de infracțiuni grave sunt exceptate de la grațiere.

Conform expunerii de motive a proiectului legislativ, inițiat de Guvern prin Ministerul Justiției, supraaglomerarea din închisori și condamnările la CEDO pentru condițiile improprii din România sunt principalele motive ale adoptării acestei măsuri: “Având în vedere iminența aplicării unor sancțiuni de către CEDO și, pe de altă parte, condițiile deosebit de grele și degradante în care sunt obligate să trăiasc persoanele condamnate la pedeapsa închisorii, considerăm că trebuie promovat prezentul proiect de lege prin care, în mod diferențiat și în funcție de natura și gravitatea infracțiunilor pentru care există hotărâri ale instanțelor de judecat, să se aplice grațierea”.

Potrivit cifrelor prezentate în Parlament de reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, de această lege ar beneficia puțin peste o mie de persoane.

Pe 29 mai, proiectul a fost adoptat tacit de Senat, după ce termenul de dezbatere și aprobare s-a împlinit pe 23 mai. Înregistrat pe 31 ianuarie la Senat, proiectul Guvernului a fost amendat cu mai multe articole de Comisia Juridică, articole care au stârnit controverse între parlamentarii din diferitele formațiuni parlamentare. Mai mult, șeful Comisiei Juridice, senatorul Șerban Nicolae a fost schimbat din funcție în urma acestor dezbateri, la care s-a renunțat până la urmă, deoarece coaliția PSD-ALDE a susținut că legea trebuie adoptată în forma inițială a Guvernului. Votul a fost reluat și amendamentele respinse, astfel că proiectul a ajuns la Camera Deputaților în forma inițiată de Guvern.

Art. 1 – Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanța de judecată.

Art. 2 – Se grațiază în parte, cu ½, pedepsele cu închisoare aplicate femeilor însărcinate și persoanelor care sunt unic întreținător de familie și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părintești prin hotărâre judecătorească.

Art. 3 – Măsurile educative privative de libertate cu o durată de maximum 5 ani se grațiază, dispozițiile art. 5 alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

Potrivit art. 5 și 6 din proiect, nu vor beneficia de grațiere recidiviștii și condamnații care s-au sustras de la executarea pedepsei.

Grațierea este dublu condiționată: în termen de 1 an de la decizia defintivă de condamnare, sau de la cea de eliberare, persoanele trebuie să achite despăgubirile la care au fost obligate prin hotărâre, iar în termen de 3 ani, beneficiarii grațierii nu trebuie să mai săvârșescă infracțiuni intenționate. Nerespectarea acestor condiții atrage revocarea grațierii.

Proiectul de lege va fi dezbătut în procedură de urgență la Camera Deputaților, după primirea rapoartelor de la Comisia pentru drepturile omului și Comisia Juridică.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here