Camera Deputaţilor a adoptat, ca prim for legislativ, proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, structură care va fi specializată în combaterea infracţiunilor de mediu. Proiectul va fi dezbătutu acum la Senat, și dacă va fi adoptat și aici, va fi trimis spre promulgare.

Inițiatorii proiectului au susținut că țara noastră are mare nevoie de un DNA al pădurilor, având în vedere infracțiunile numeroase și tăierile ilegale de copaci, personalul din silvicultură nefăcând față la asemenea fenomene.

Proiectul de lege pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este o structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată. Direcția va fi condusă de un procuror-șef. Proiectul urmează să fie dezbătut și în Senat, iar dacă va fi aprobat, va merge pentru promulgare la președinte.

Potrivit proiectului de lege, Direcția are următoarele atribuţii:

  • efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale;
  • conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial;
  • sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.

Direcția va fi condusă pe modelul DNA și DIICOT, de un procuror șef, cu procurori în subordine, care vor avea, la rândul lor, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, în limita posturilor prevăzute de lege.

Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu de către ministrul Afacerilor Interne, pe o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora, se mai arată în proiectul adoptat.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here