Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor. Proiectul prevede reducerea vârstei de pensionare cu 15 ani pentru anumiți avocați.

Este vorba despre reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare pentru avocații cu handicap grav.

Proiectul cuprinde un articol unic – După articolul 34 al Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, se introduce un nou articol, art. 34 indice 1, cu următorul cuprins:

Persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 1.”

Potrivit anexei nr. 1 din Legea 72/2016, pentru perioada septembrie – decembrie 2020, vârsta standard de pensionare a avocaților este:

  • Pentru femei  – 61 de ani și cinci luni
  • Pentru bărbaţi – 65 de ani.

Iar începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani, atât pentru femei cât şi pentru  bărbați.

Proiectul poate fi consultat AICI.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here