Proiectul legislativ care prevede măsuri alternative la pedeapsa cu închisoarea, de detenție la domiciliu sau în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru special înființat, ori prin zile echivalente de muncă în folosul comunității, a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional.
Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari de la PNL, a fost adoptat și de prima cameră, Senatul, dar a suferit modificări majore, în ultimele săptămâni, în Comisia juridică, unde grupul PSD a completat sau a scos mult dintre articolele modificate.
Deținuții care au pedepse de până la 5 ani de închisoare, care nu au sancțiuni și nu au fost condamnați pentru fapte cu violență pot beneficia de măsurile judiciare nou introduse – închisoarea prin arest la domiciliu sau în zilele de weekend.
Decizia privind modalitatea de executare a acestor pedepse va fi luată doar de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei și constau în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.
“Art.3.
(1) Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune prin hotărâre una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, cu aplicarea procedurii prevăzute la art. 8 din prezenta lege.
(2) Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare.
(3) Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate:
a) pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei,
b) pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare sau pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare.”
Inițial, în proiectul adoptat de Senat, judecătorul de supraveghere putea dispune aceste măsuri în cazul persoanelor condamnate care au efectuat fracția de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuție a regimului de detenție, dar membrii comisiei juridice au decis că este vorba despre persoane condamnate la pedepse de până la 5 ani.
Proiectul legislativ cuprindea și o altă alternativă de executare a pedepsei, cu zile echivalente de muncă în folosul comunității. Amendamentul grupului PSD reformulează această măsură: măsura de executare a pedepsei în echivalent zile de muncă în folosul comunităţii – c) persoanelor aflate in stare de recidiva. c) masura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.
Totodată, la decizia judecătorului, condamnații pentru fapte fără violență, care nu sunt recidiviști și care au o pedeapsă de până la 5 ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în weekend. Fac excepție persoanele condamnate pentru infracțiuni cu violență sau care au profitat de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, persoanele condamnate pentru corupție și persoanele recidiviste.
Deținuții care execută arest la domiciliu vor fi supravegheați de angajații MAI.
“Art. 4 – Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către Ministerul Afacerilor Interne cu sau fără brățară electronică.”
Persoanele condamnate să execute pedeapsa cu supravegherea prin brățară electronică se vor prezenta la control, la secția de poliția o dată sau de două ori pe săptămână, conform declarațiilor făcute de membrii comisiei juridice.