14 Noiembrie, 2019

Deputaţii adoptă dublarea alocaţiilor pentru copii

Reprezentanţii Camerei Deputaţilor au adoptat, cu 322 de voturi “pentru” şi 2 abţineri, dublarea cuantumului alocaţiei lunare de stat acordate copiilor, de la 42 de lei la 84 de lei, conform datelor furnizate de Mediafax.

În cadrul proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, dezbătut astăzi de către deputaţi, a fost introdus un amendament care stabileşte stabileşte creşterea alocaţiei la 84 de lei pentru toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi mărirea alocaţiilor la 200 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani în cazul celor cu dizabilităţi.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Actualele reglementări

Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii prevede că  aceasta se calculează în funcţie de indicatorul social de referinţă* şi de vârstă, după  cum urmează:

  • 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);
  • 0,084 ISR (42 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora;
  • 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
alocatiiSursa foto: Lege5.ro


* Valoarea indicatorului social de referinţă a fost stabilita la 500 de lei în 2008, prin OUG nr. 126/2008, care a modificat art. 33^1 din Legea nr. 76/2002.

Atenţie! Dublarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii nu este valabilă până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial!

Ai nevoie de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Lege5

Ca profesioniști, cu toții ne dorim să identificăm modificările legislative rapid și să evităm erorile. Dacă până acum această activitate consuma timp și resurse, azi ne putem baza pe softul Lege5 pentru această sarcină. Având un motor de căutare performant, Lege5 procesează informația și oferă rezultate exacte la nivel de paragraf în câteva secunde. O performanță, dacă ținem cont de faptul că softul conţine o bază de date complexă: atât legislația românească și europeană, cât și jurisprudența românească și europeană. Lege5 a fost gândit pentru oameni activi și mobili. De aceea, am creat variante care se potrivesc oricărui dispozitiv şi stil de lucru. Click aici şi află mai multe.

Fara comentarii

Scrie un comentariu