OpANAF nr. 3655/2015 aprobă modelul şi conţinutul formularului 600 „Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii“.

În impozitarea persoanelor fizice ce desfășoară activități independente, începând cu 1 ianuarie 2016 apare obligatoriu la plată contribuția individuală la pensii în procent de 10,5% din venitul net realizat de PFA în exercitarea activității sau a profesiei.

Baza minimă de calcul a contribuției este de 35% din salariul mediu pe economie valabil în anul 2016 fără a depăși 5 x salariul mediu pe economie.

Plata acestei contribuții nu asigură stagiul complet de cotizare pentru pensii iar persoana fizică ce desfășoară activități independente sau profesii libere poate să opteze pentru plata integrală a contribuției la pensii în procent de 25,8%.

Formularul 600 analizat în materialul de astăzi reglementează modul în care PFA declară contribuția la pensii, existând rubricație pentru opțiunea la plată a cotei individuale de asigurare socială sau a cotei totale.

f600
Sursa foto: Lege5.ro

Prin OUG nr. 50/2015 s-a impus termenul de declarare data de 31 ianuarie 2016 pentru persoanele fizice ce au continuitate în desfășurarea activității, respectiv termenul de 30 zile de la începerea unei activități pentru persoanele fizice ce încep o activitate economică pe parcursul anului.

Formularul este obligatoriu de depus de toate persoanele fizice ce realizează venituri impozitate în sistem real, respectiv de persoanele impozitate prin tranșe de venit, cu prezumția că nivelul veniturilor depășește 35% din salariul mediu pe economie x 12 luni.

Sunt scutite la depunerea formularului persoanele fizice asigurate într-un sistem propriu de asigurări sociale cum ar fi avocații, respectiv persoanele fizice ce sunt deja pensionate.

Declarația se poate depune pe forma hârtie, fie la registratura organului fiscal fie prin poștă, ori în format digital, urmând procedura de depunere a declarațiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Foarte important! Din punctul de vedere al valorii sumelor declarate, persoana fizică va decide, va estima suma pentru care aceasta va depune declarația, urmând ca la sfărşitul perioadei fiscale aceasta să efectueze regularizarea. Această sumă trebuie să fie mai mare decât 35% x salariul mediu x 12 luni iar baza contribuției se plafonează superior la suma de 5 x salariul mediu x 12 luni.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul în format PDF de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Intrebare: daca un PFA nu are activitate (venituri zero pe 2015) si este incadrata cu norma intreaga la o alta firma, unde plateste toate darile, mai depune declaratia 600?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here