Parlamentarii vor să acorde 15 zile lucrătoare în plus, la concediul paternal, taţilor care fac cursuri de puericultură, cursuri care le asigură cunoştinţele şi experienţa necesare pentru creşterea şi îngrijirea nou-născutului.

În proiectul de lege pentru modificarea art.4 din Legea concediului paternal nr. 210/1999 se argumentează că statul trebuie să acorde sprijin “categoriilor de persoane de sex masculin care au maturitatea de a le oferi un viitor copiilor încă din primele ore ale vieţii“.

La articolul 4, alin. 1) din Legea concediului paternal nr. 210/1999, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 31 decembrie 1999, se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 4

(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 15 zile lucrătoare.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată deja de Senat, fiind în dezbatere publică la Camera Deputaţilor. Guvernul susţine această iniţiativă, dar propune consultarea patronatelor, deoarece mărirea perioadei de concediu paternal implică un efort suplimentar din partea angajatorilor.

Până acum, concediul paternal suplimentar pentru taţii care au absolvit cursuri de puericultură este de doar 10 zile lucrătoare şi se aplică o singură dată, ori potrivit modificărilor, perioada se măreşte la 15 zile lucrătoare şi se aplică pentru primii doi nou-născuţi, dar şi în cazul gemenilor, tripleţilor sau altor categorii de naştere multiplă.

Ai nevoie de Legea concediului paternal nr. 210/1999? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here