Un proiect de lege propune modificări ale legislației referitoare la deplasarea cu taxiul, ceea ce ar putea duce la o creștere a tarifelor de taxi. Potrivit acestuia, se prevede posibilitatea introducerii unui tarif de noapte, care ar putea fi majorat cu până la 50% față de tariful practicat în timpul zilei, pentru călătoriile realizate în afara localității. De asemenea, tarifele pentru călătoriile în afara orașului ar putea fi revizuite.

Pe lângă aceste schimbări, proiectul vizează ajustarea tarifului de pornire, care este automat înregistrat de aparatul de taxat la începutul cursei. Astfel, tariful de pornire va fi cel mult dublul tarifului de distanță pe kilometru. Potrivit noilor reglementări, fiecare pasager ar putea plăti cu doi kilometri în plus față de distanța reală parcursă.

Mai mult, proiectul propune posibilitatea ca firmele de taximetrie să perceapă tarife mai mari și pentru cursele realizate în interiorul orașelor. În plus, proiectul de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere vine cu mai multe reglementări care vizează aceste situații.

De asemenea, primăriile ar putea furniza servicii de taxi în localitățile în care nu există transportatori, iar dreptul taxiurilor de a utiliza benzile speciale destinate transportului public ar fi consolidat.

Inițiatorii proiectului au argumentat că modificările propuse iau în considerare condițiile pieței actuale, necesitatea eficientizării activităților de taximetrie și competiția generată de reglementările privind transportul alternativ.

În prezent, primăriile pot stabili tarifele pentru taxiuri, însă modul în care acestea sunt aplicate și raportate la tarifele de pornire și de noapte este reglementat de lege.

Vezi aici Legea 38/2003

Vezi aici alte articole despre taxiuri

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here