Una dintre cel mai bine primite modificări ale legislaţiei fiscale din ultimul timp priveşte anularea penalităţilor de întârziere pentru achitarea integrală a obligaţiilor fiscale restante (principal plus dobânzi aferente) la 31 august 2011, prin plata voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011, aşa cum sunt ele reglementate de Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011.
„Considerăm că initiaţiva autorităţilor este favorabilă ambelor părţi implicate, din moment ce statul îşi va putea recupera mai repede o parte din creanţe, iar contribuabilii vor fi iertaţi de plata penalităţilor de întârziere, motiv pentru care recomandăm celor aflaţi în această situaţie să analizeze impactul acestor prevederi legale asupra cazului lor concret”, spune Mihai Petre, Senior Manager, Deloitte Tax.
„Deosebit de important este faptul că odată cu penalităţile (maxim 15% din suma datorată), contribuabilul poate fi iertat şi de jumătate din majorările de întârziere aferente datoriilor restante. Având în vedere că nivelul majorărilor de întârziere s-a situat puțin peste 36% pe an în perioada ianuarie 2006 – iunie 2010, reducerea la jumătate înseamnă un câştig de 18% pe an. Ceea ce, multiplicat cu 4 ani – perioada medie controlată de autorităţi în cadrul unui control de fond – înseamnă o reducere a majorărilor datorate de la 146% la 73% – mai mult decât demn de a atrage atenția oricărui contribuabil cu datorii la fisc,” mai spune Mihai Petre.
Această initiaţivă legislativă vine ca o confirmare a direcţiei în care a evoluat în ultimul timp modul de sancţionare a celor care ajung să aibă datorii către autorităţile fiscale, în special ca urmare a unui control fiscal. Cea mai importantă schimbare în acest sens a avut loc la data de 1 iulie 2010, când majorările de întârziere au fost înlocuite prin dobânzi şi penalităţi de întârziere, ceea ce denotă intenţia legiuitorului de a sancţiona diferit datornicii în funcţie de încălcarea cu intenţie a legislaţiei sau nu.
„La acest moment, această intenţie nu se materializează încă în practica organelor de control, acestea aplicând de cele mai multe ori penalitatea de întârziere automat, indiferent dacă contribuabilul a încălcat o prevedere legală expresă sau s-a aflat în eroare de interpretare din cauza neclarităţii prevederii legale respective. Cu siguranţă, această abordare se va schimba”, conchide Mihai Petre.