Optimismul împărtăşit în prezent de fondurile de investiţii active în Europa Centrală a depăşit nivelul atins în aprilie 2007, când se înregistra un record de încredere, fiind un vârf al perioadei ante-criză. Potrivit analiştilor de la Deloitte, această evoluţie pozitivă reflectă experienţa investitorilor de capital de risc, care şi-au intensificat activitatea în regiune, precum şi creşterea solidă a economiilor din ţările în care aceste fonduri sunt prezente, precum Polonia, Cehia şi Slovacia.

Concluziile se regăsesc în cel mai recent studiu realizat de Deloitte Europa Centrală cu privire la încrederea fondurilor de investiţii cu capital de risc, un proiect care ia pulsul comunităţii de profil de două ori pe an, încă din 2003.

Garret Byrne, Partener Deloitte şi lider M&A Transaction Services, spune: „Întrebarea este dacă aceste concluzii indică începutul unei noi perioade importante pentru piaţa de tranzacţii. Semnele sunt pozitive, un procent semnificativ mai mare de profesionişti anticipând să cumpere mai mult decât să vândă în următoarele câteva luni; în acelaşi timp, 77% dintre ei plănuiesc să se axeze mai mult pe identificarea de noi oportunităţi pentru investiţii. Într-adevăr, amploarea anumitor tranzacţii pe care le-am enumerat în raportul de faţă sugerează că ne-am putea afla deja la începutul unei noi ere”.

Câteva concluzii:

● Există semnale că redresarea economică graduală se reflectă în atitudinea şi aşteptările profesioniştilor din sfera fondurilor de investiţii din regiunea central-europeană.

● Față de octombrie 2010, mai mulţi respondenţi se aşteaptă acum ca mediul economic să rămână la fel sau să se îmbunătăţească.

● Identificarea de noi investiţii reprezintă principalul obiectiv al fondurilor în următoarele şase luni;

pentru 74% dintre respondenți, aşa-numitul Grup Vişegrad (format din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) reprezintă principalul centru de interes pentru viitoare oportunităţi de investiţii.

● Industria prelucrătoare şi cea alimentară sunt cele mai atractive pentru noii investitori.

„Un lucru care mi se pare interesant de subliniat este proporţia semnificativ mai mare de profesionişti (49%) care se aşteaptă la o oarecare concurenţă între investitori pentru companiile în creştere şi de mărime medie”, spune Garret.

În octombrie 2010, 74% dintre respondenţi anticipau că vor rămâne în defensivă, concentraţi pe acţiuni aflate în top pe pieţele de capital. Acum, însă, se remarcă un apetit mai mare pentru risc și creştere.

„Este un semn foarte bun, care sugerează că investitorii de capital de risc din regiune au căpătat o încredere sporită şi îşi extind orizontul, pentru a identifica şi acţiona cu succes asupra noilor oportunităţi,” a concluzionat Garret.

Pentru mai multe detalii: www.deloitte.com/ce-private-equity-confidence.

*

Numele Deloitte se referă la organizaţia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, în cadrul căreia fiecare firmă membră este o persoană juridică independentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here