România manifestă încredere mai scăzută faţă de perspectivele de angajare, rolul inovaţiei şi R&D.

Perspectivele României se stabilizează, pe fondul îmbunătăţirii încrederii în economia naţională, a termenelor de plată a creanţelor şi a planurilor de investiţii, potrivit celei de-a cincea ediţii a Deloitte Business Sentiment Index (DBSI). Pe de altă parte, nivelul de încredere s-a înjumătăţit în ceea ce priveşte perspectivele de angajare şi relaxarea reglementărilor în următoarele 12 luni.

„De la ultima ediţie a studiului, în trimestrul trei al anului trecut, numărul directorilor executivi optimişti a rămas în mare același (39%), în timp ce procentul pesimiştilor a scăzut de la 20% la 13%”, spune George Mucibabici, Președintele Deloitte România. „În plus, directorii români sunt mai relaxaţi în privinţa termenelor de plată a creanţelor (84% dintre ei spun că facturile sunt plătite într-o perioadă de timp sigură sau relativ sigură, faţă de 70% la ediţia anterioară; în acelaşi timp, numărul companiilor care spun că termenele de plată sunt excesive a scăzut de la 30% la 16%)”.

Cu toate acestea, deteriorarea încrederii pe anumite paliere, cu precădere în zona angajărilor, a adus României doar un punct în plus la indicele de ţară (până la 115).

„Nu este neapărat un lucru rău”, a continuat Mucibabici, „ci mai degrabă efectul unor schimbări structurale în derulare sau necesare în contextul local de business. Calitatea forţei de muncă şi interesul limitat faţă de inovaţie sunt două exemple”.

La întrebarea privind perspectivele forţei de muncă pe următoarele 12 luni, 58% dintre respondenţii din România spun că îşi vor menţine nivelul angajaţilor; un procent în scădere (de la 23% în trimestrul trei 2010, la 10%) a indicat o creştere a numărului de angajaţi.

„Pe de o parte, această statistică arată că directorii din România se concentrează pe restructurarea personalului actual, investind în dezvoltarea talentului şi instrumente inovative de management al performanţei”, spune Doina Patrubani, Director Coordonator al Deloitte Consultanţă şi expert pe consultanţă în resurse umane. „Pe de altă parte, un astfel de răspuns poate sublinia dificila sarcină pe care o au toți angajatorii din România în acest moment – resurse limitate de candidaţi calificaţi, în condiţiile în care interesul cade cu precădere pe angajarea de personal cu experienţă şi pe poziţii cheie”.

În acord cu sentimentul general, directorii din România sunt mai pesimişti cu privire la mediul de reglementare. Opinia generală rămâne negativă în regiune, procentul optimiştilor coborând de la 18% în trimestrul trei 2010, la 8%. În mod similar, numai 10% dintre respondenţii din România consideră că mediul de reglementare va fi relaxat în următorul an, faţă de 20% în trimestrul trei 2010.

„Toate economiile din lume au devenit mai prudente în privinţa reglementărilor, după ce un mediu prea relaxat a provocat cea mai mare criză economică şi fiscală din istoria modernă. Nu este surprinzător, deci, că ţările din Europa Centrală sunt la fel de atente când vine vorba de o liberalizare excesivă”, a adăugat Mucibabici. „În plus România are în aceste moment un acord cu FMI, ceea ce limitează şi mai mult iniţiativele guvernamentale”.

Prudenţa rămâne cuvântul cheie şi pentru companii, majoritatea directorilor intervievaţi preferând să aplice în continuare modele de business tradiţionale, în loc să apeleze la inovaţie. Fiind întrebaţi de rolul inovației în creşterea companiei, aproape un sfert (23%) consideră ca acesta se va diminua în următorii trei ani, ceea ce reprezintă cea mai pesimistă perspectivă din rândul ţărilor chestionate.

Rezultatele arată că 64% dintre executivii români chestionaţi nu ştiu (16%) sau nu au realizat investiţii locale în activităţi de cercetare şi dezvoltare (R&D) (48 % – cel mai ridicat procent comparativ cu restul ţărilor participate la studiu) în 2010. De asemenea, un procent semnificativ de 71% dintre participanţi spun că bugetul R&D se va diminua în următorii cinci ani. În strânsă legătură cu provocarea actuală de pe piaţa resurselor umane, o mare influenţă asupra cheltuielilor R&D o are, potrivit respondenţilor, disponibilitatea forţei de lucru calificate (24%).

O perspectivă central-europeană îmbunătăţită. Pe ansamblu, indicele principal pe regiune a urcat la 119, cu cinci puncte peste ediţia din octombrie 2010. Indicele reflectă punctul de vedere al liderilor de afaceri din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia şi Croația. Rezultatele au la bază un studiu realizat la nivel executiv (CXO) în aproape 200 de companii. Eşantionul a fost selectat din rândul celor mai mari 200 de companii din fiecare ţară.

Concluziile celei de-a cincea ediţii DBSI arată că procentul directorilor dispuşi să majoreze bugetele de investiţii (CAPEX – capital expenditure) în următoarele 12 luni aproape s-a dublat, faţă de prima ediţie a studiului, în septembrie 2009. Se remarcă însă diferenţe de la ţară la ţară, interesul fiind mai mare în Cehia, Slovacia şi Polonia, faţă de Croaţia, Ungaria sau România. Reluarea exporturilor spre Germania, care traversează, la rândul său, un proces de revigorare economică, poate sta în spatele acestei perspective pozitive în ţări unde industria prelucrătoare este în mare parte dependentă de exporturi.

Detalii despre Indice. Indicele reprezintă o analiză a opiniilor şi previziunilor exprimate de directori din cele mai mari companii din Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Deloitte a publicat prima ediţie a studiului Business Sentiment Index în septembrie 2009, iar a doua în decembrie 2009.

Eşantionul include aproximativ 200 de companii din rândul celor mai mari companii din regiune.

Sursa: www.deloitte.com/bsi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here