Deloitte analizează atitudinea investitorilor în faţa unei pieţe marcate încă de incertitudine, apreciind că ultimele şase luni au indicat redresarea prudentă a optimismului în mediul investitorilor de capital de risc din Europa Centrală, contrabalansând astfel declinul record de încredere înregistrat în toamna anului 2011. 

Aceasta este concluzia celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index, care arată că redresarea moderată de anul trecut şi-a găsit ecou în intensificarea activităţii de fuziuni şi achiziţii în regiune, în ultima jumătate de an.

Potrivit lui Garret Byrne, Partener şi Lider Private Equity în cadrul Deloitte, „studiul analizează mai mulţi parametri care arată că nivelul de încredere s-a îmbunătăţit; există, de asemenea, sentimentul că au loc şi alte tranzacţii. Acest lucru este subliniat şi de evidenţa a 20 de investiţii noi enumerate în raportul de faţă”.

Datorită nivelului mai ridicat de optimism exprimat de participanţii la acest studiu, indicele de încredere a urcat de la 70, în octombrie 2011 (al doilea minim istoric) la 101, marcând astfel o redresare semnificativă (a treia ca importanţă de la lansarea sa, în martie 2003). În prezent, indicele are o valoare apropiată de nivelul înregistrat în aprilie 2008, cu puţin înainte de căderea sa abruptă; tendinţa este evident de creştere, în acest moment, după lungul declin început în urmă cu patru ani.

„România nu a beneficiat în aceeaşi măsură de intensificarea recentă a activităţii de investiţii în regiune, precum Polonia sau Cehia, de exemplu”, spune Hein van Dam, Partener Coordonator, Financial Advisory Services Deloitte România. „Per ansamblu, aş spune că fondurile locale rămân prudente, concentrându-se pe administrarea portofoliului existent, chiar dacă se arată mai confortabile cu această nouă stare de normalitate”.

Principalele concluzii ale studiului:

● Nivelul în creştere al încrederii arată că temerile privind deteriorarea mediului economic în regiune s-au diminuat, comparativ cu ediţiile anterioare ale studiului;

● 24% dintre respondenţi preconizează îmbunătăţirea condiţiilor economice în următoarele şase luni, iar 29% se aşteaptă la intensificarea activităţii pe piaţa de private equity;

● Investitorii din regiune profită de condiţiile de piaţă care favorizează cumpărătorul şi îşi manifestă disponibilitatea de a-şi asuma anumite riscuri investiţionale;

● 59% dintre respondenţi declară că se vor concentra cu precădere pe realizarea de noi investiţii pe perioada verii 2012;

● O pondere importantă (raportată la istoricul studiului) este reprezentată de respondenţii care   estimează că se vor dedica în cea mai mare parte a timpului activităţilor de colectare de noi fonduri (18%), ceea ce sugerează că se pregătesc să îşi intensifice activitatea în următorii ani.

Garret Byrne concluzionează: „Indiferent ce ne rezervă viitorul financiar şi economic, sunt semnale că această comunitate regională de private equity şi-a dezvoltat capacitatea de a răspunde pozitiv în faţa oportunităţilor, oricare ar fi condiţiile mediului de afaceri. Activitatea curentă arată că profesioniştii din Europa Centrală sunt flexibili şi că au reacționat bine în faţa condiţiilor incerte de pe piaţă, căutând în continuare oportunităţi de a genera creştere şi valoare – ceea ce este o veste bună pentru întreaga noastră regiune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here