Astfel, în cadrul proiectului de act normativ se prevede aspectul potrivit căruia personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naționale, elaborate cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative din învățământ.
De același drepturi pot beneficia și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, aprobate prin ordin al ministrului educației naționale. (art. 263, alin. 10).
Conform legislaţiei în vigoare la ora actuală, cadrele didactice care ocupă funcţii de conducere în unităţi de învățământ nu sunt scutite în totalitate de la îndeplinirea normei didactice, ci doar parţial, fiind nevoite să se ocupe atât de bunul mers al unităţii pe care o conduc, cât şi de educarea copiilor.
Totodată, deoarece în momentul de faţă noţiunea de degrevare nu este reglementată, în cadrul proiectului de ordonanţă de urgenţă este propusă şi definirea degrevării, înţelese ca: „scutirea efectuării atribuției de predare, total/parțial, din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilități specifice funcțiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum și pentru persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ.” (pct. 59 la Anexă.)
Trebuie reţinut şi aspectul potrivit căruia, pe perioada degrevării se păstrează drepturile salariale.
Consultă integral proiectul de ordonanţă de urgenţă AICI!
Sursa: MEN