Mai mulți parlamentari propun stimulente fiscale pentru societățile care folosesc tehnologii moderne, de reducere a poluării, deducerile fiscale fiind de 200% la calculul rezultatului fiscal. Proiectul legislativ prevede ca firmele care investesc în echipamentele BAT (best available technology), prevăzute la noi în Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, să beneficieze de deducerea suplimentară a acestor cheltuieli eligibile și aplicarea metodei de amortizare accelerată în cazul acestor echipamente.

Astfel, firmele ar fi încurajate să nu mai folosească echipamente depășite, să se retehnologizeze la standarde europene, se reduce poluarea, iar activitățile industriale devin mai facile pentru angajați.

Propunerea legislativă pentru promovarea de mijloace tehnologice pentru reducerea poluării

Art. 201– Deduceri pentru investițiile în echipamente menite să reducă poluarea

(1) La calculul rezultatului fiscal, pentru chltuielile cu echipamente din cadrul celor mai bune tehnici diponibile, definite de Legea 278/2013, se acordă următoarele stimulente fiscale:

a) Deducere suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 200%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activități; deducerea suplimentară se calculează trimestrial/anual; în cazul în care se realizează pierdere fiscală, aceasta se recuperează potrivit dispozițiilor art. 31;

b) Aplicarea metodei de amortizare accelerată și în cazul acestor echipamente.

(2) În aplicarea prevederilor prezentului articol se elaborează norme privind deducerile pentru cheltuielile cu echipamente din cadrul celor mai bune tehnici disponibile, aprobate prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și ministrului mediului.

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat. După avizele Guvernului și Consiliului Legislativ, așteptate după prima jumătate a lunii decembrie, va intra la vot, cel mai probabil, în luna ianuarie. Ca să fie adoptat însă, proiectul trebuie votat și în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here