Conform Codului fiscal aplicabil anului 2010, în baza art. 21 alin. (4) lit. t), pe considerente de economisire, legiuitorul a instituit ca, pentru perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, cheltuielile cu combustibilul să fie nedeductibile. Însă acelaşi legiuitor, a extins această interdicţie de nedeductibilitate, pentru perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 inclusiv, prin art. I pct. 6 din OUG nr. 117/2010. Începând cu 1 ianuarie 2012, interdicţia de nedeductibilitate asupra cheltuielilor cu combustibilul expiră.

Deducerea cheltuielilor privind combustibilul la calculul impozitului pe profit

Tratamentul fiscal pentru anul 2009-2010

Conform Codului fiscal aplicabil anului 2010, în baza art. 21 alin. (4) lit. t), pe considerente de economisire, legiuitorul a instituit ca, pentru perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, cheltuielile cu combustibilul să fie nedeductibile. Astfel, prin art. 32 pct. 3 din OUG  nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, “în perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; 2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; 3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.”, sunt nedeductibile. (baza legală: art. 21 alin. 4 litera t) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2010).

Tratamentul fiscal pentru anul 2011

Acelaşi legiuitor, a extins această interdicţie de nedeductibilitate, pentru perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 inclusiv, prin art. I pct. 6 din OUG nr. 117/2010. Prin urmare, regula de nedeductibilitate a fost aplicată pentru toate vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi. (baza legală: art. 21 alin. 4 litera t) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2011).

Tratamentul fiscal pentru anul 2012

Începând cu 1 ianuarie 2012, interdicţia de nedeductibilitate asupra cheltuielilor cu combustibilul expiră. Prin urmare, firmele pot să-şi deducă cheltuielile cu combustibilul la calculul impozitului pe profit.

Deducerea cheltuielilor privind combustibilul la calculul impozitului pe veniturile din activitatile independente

Tratamentul fiscal pentru anul 2009-2010

Prin art. 32 pct. 7 din OUG  nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale,  “în perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; 2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; 3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.”, sunt nedeductibile. (baza legală: art. 48 alin. 7 litera l^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2010).

Tratamentul fiscal pentru anul 2011

Acest tratament fiscal a fost extins şi la nivelul anului 2011. Astfel, prin art. I pct. 12 din OUG nr. 117/2010, legiuitorul a instituit nedeductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul la calculul impozitului pe veniturile din activităţile independente, şi pentru perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:  vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi. (baza legală: art. 48 alin. 7 litera l^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2011).

Tratamentul fiscal pentru anul 2012

Începând cu 1 ianuarie 2012, interdicţia de nedeductibilitate a cheltuielilor privind combustibilul la calculul impozitului pe veniturile din activităţile independente încetează de drept, prin urmare nu-şi mai produce efecte. Cu alte cuvinte, începând cu 1 ianuarie 2012, cheltuielile privind combustibilul sunt deductibile la calculul impozitului pe veniturile din activităţile independente, în spiritul şi în litera Codului fiscal.

Baza legală

– Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare

– Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare

2 COMENTARII

 1. Buna.
  Va rog sa ma ajutati in legatura cu decontul cu combustibilul si conditiile, ca una dintre masinile firmei sa fie incadrata ca MASINA DE INTEVRNTIE pt contracte de mentenanta.
  daca este limitat consumul si decontul?
  daca este nevoie si de alte documente inafara permisului de conducere pt persoanele care se deplaseaza la interventie sau intretinere?
  Multumesc.
  astept vesti.

  • Bună ziua,

   Pentru a afla un răspuns adecvat, vă sfătuim să accesaţi forumul LegeStart.ro, un loc în care specialişti din mai multe domenii vă pot ajuta.

   Pentru a intra pe forum, trebuie să vă faceţi un cont, înregistrarea nu durează mai mult de 2 minute.

   Forumul poate fi accesat la următoarea adresă: https://legestart.ro/forum.htm

   Vă mulţumim,

   Echipa LegeStart.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here