Conform Codului fiscal aplicabil anului 2010, în baza art. 21 alin. (4) lit. t), pe considerente de economisire, legiuitorul a instituit ca, pentru perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2010, cheltuielile cu combustibilul să fie nedeductibile. Însă acelaşi legiuitor, a extins această interdicţie de nedeductibilitate, pentru perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, prin art. I pct. 6 din OUG nr. 117/2010. Începând cu 1 ianuarie 2012, interdicţia de nedeductibilitate asupra cheltuielilor cu combustibilul expiră.
Deducerea cheltuielilor privind combustibilul la calculul impozitului pe profit
Tratamentul fiscal pentru anul 2009-2010
Conform Codului fiscal aplicabil anului 2010, în baza art. 21 alin. (4) lit. t), pe considerente de economisire, legiuitorul a instituit ca, pentru perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2010, cheltuielile cu combustibilul să fie nedeductibile. Astfel, prin art. 32 pct. 3 din OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, “în perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; 2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; 3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.”, sunt nedeductibile. (baza legală: art. 21 alin. 4 litera t) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2010).
Tratamentul fiscal pentru anul 2011
Acelaşi legiuitor, a extins această interdicţie de nedeductibilitate, pentru perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, prin art. I pct. 6 din OUG nr. 117/2010. Prin urmare, regula de nedeductibilitate a fost aplicată pentru toate vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi. (baza legală: art. 21 alin. 4 litera t) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2011).
Tratamentul fiscal pentru anul 2012
Începând cu 1 ianuarie 2012, interdicţia de nedeductibilitate asupra cheltuielilor cu combustibilul expiră. Prin urmare, firmele pot să-şi deducă cheltuielile cu combustibilul la calculul impozitului pe profit.
Deducerea cheltuielilor privind combustibilul la calculul impozitului pe veniturile din activitatile independente
Tratamentul fiscal pentru anul 2009-2010
Prin art. 32 pct. 7 din OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, “în perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; 2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; 3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.", sunt nedeductibile. (baza legală: art. 48 alin. 7 litera l^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2010).
Tratamentul fiscal pentru anul 2011
Acest tratament fiscal a fost extins şi la nivelul anului 2011. Astfel, prin art. I pct. 12 din OUG nr. 117/2010, legiuitorul a instituit nedeductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul la calculul impozitului pe veniturile din activităţile independente, şi pentru perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă; vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi. (baza legală: art. 48 alin. 7 litera l^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – Codul fiscal aplicabil la nivelul anului 2011).
Tratamentul fiscal pentru anul 2012
Începând cu 1 ianuarie 2012, interdicţia de nedeductibilitate a cheltuielilor privind combustibilul la calculul impozitului pe veniturile din activităţile independente încetează de drept, prin urmare nu-şi mai produce efecte. Cu alte cuvinte, începând cu 1 ianuarie 2012, cheltuielile privind combustibilul sunt deductibile la calculul impozitului pe veniturile din activităţile independente, în spiritul şi în litera Codului fiscal.
Baza legală
- Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare
- Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare