Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică noul mecanism fiscal privind impozitul pe venit, CAS și CASS datorate de persoanele fizice, respectiv Declaraţia unică (DU) ce comasează 7 formulare fiscale, inclusiv Declaraţia 600.

Potrivit documentului de prezentare a propunerii legislative, măsura urmăreşte:

  • simplificarea obligațiilor declarative, prin depunerea unei singure declarații;
  • un singur termen de plată, la 31 martie anul următor celui în care se realizează veniturile;
  • posibilitatea de a efectua plăți pentru impozitul pe venit la venitul estimat pentru anul curent;
  • realizarea evaluării pentru încadrarea ca plătitor CAS și CASS în funcție de venitul estimat pentru anul curent;
  • posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată.

Ce formulare fiscale sunt comasate în Declaraţia unică?

Declaraţia unică va comasa 7 formulare fiscale, respectiv:

  • Declaraţia 200 – veniturile realizate din România;
  • Declaraţia 201 – veniturile realizate din străinătate;
  • Declaraţia 220 –  venitul estimat/norma de venit
  • Declaraţia 221 –  norme de venit- agricultură;
  • Declaraţia 600 – venitul bază pentru CAS;
  • Declaraţia 604 – stabilire CASS persoane fără venit;
  • Declaraţia 605 – stopare CASS persoane fără venit.

d unica_1

Termene de depunere şi bonificaţii

Pentru acest an, proiectul prevede ca termen de depunere data de 15 iulie 2018 (definitivare an fiscal 2017 și estimare 2018), urmând ca din 2019 termenul de depunere unic să fie în data de 31 martie, reprezentând definitivare an fiscal precedent și estimare an curent.

ATENŢIE! Pentru anul 2018 se afla în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligatiile fiscale estimate datorate.

De exemplu:

Dacă Declarația unică se depune prin SPV:

  • 10% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 iulie 2018;
  • 5% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 30 septembrie 2018.

Dacă Declarația unică se depune pe suport hârtie:

  • 5% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 iulie 2018;
  • 2% dacă obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 30 septembrie 2018.

Modalităţi de depunere a declaraţiei

Noul sistem prevede depunerea DU după cum urmează:

prin sisteme electronice de transmitere la distanţă – SPV (se folosește sistemul de identificare prin utilizator și parolă)

Măsuri:

– transmitere către contribuabil prin poștă a parolei de înrolare în SPV;

– persoanele înrolate în SPV pot solicita, prin acest sistem, precompletarea declarației unice și transmiterea acesteia de către ANAF

– transmiterea prin SPV a formularului precompletat

– declaratia unică se descarcă și se completează cu celelalte informatii de către contribuabil și se transmite prin SPV, urmând a fi semnată cu certificatul calificat al MFP.

•  prin mijloace electronice – e-guvernare (semnătură electronică bazată pe certificat calificat)

Contribuabilul poate să opteze pentru descărcarea și completarea unui formular inteligent gol (neprecompletat) de pe portalul ANAF și depunerea lui electronică prin sistemul e-guvernare cu semnatură electronică.

completarea cu asistența ANAF și a Primăriei a formularului unic inteligent și transmiterea  acestuia la ANAF de pe calculatorul Primăriei sau ANAF, fie prin SPV, fie prin e-guvernare;

pe suport hartie (doar pentru 2018).

Impozitul pe venit

În cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit nu se reține la sursă

Se trece de la sistemul plaților anticipate, cu definitivare în anul următor (stabilite de ANAF prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul impozitului pe venit se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declarația unică).

Autoimpunere – an curent:

  • impozitul pe venit pentru anul curent se stabileşte prin declarația unică de către contribuabil, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul estimat a se realiza în anul curent;
  • plăţile de impozit se efectuează oricand până la scadență (31 martie anul următor);
  • posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată (până la 31 martie).

Definitivare impozit pe venit pentru anul precedent, în anul următor

Se stabileşte prin declarația unică depusă până la 31 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de impozit (10%) la venitul realizat în anul precedent.

Diferențe:

  • în plus (de plată) – plată diferență până la 31 martie;
  • în minus (de restituit) – restituire/compensare plăți în plus conform Codului de procedură fiscală.

În cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit se reține la sursă se menține mecanismul reținerii la sursă (drepturi de proprietate intelectuală, dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, alte surse, asocieri cu persoane juridice, premii si jocuri de noroc).

CAS venituri din activităţi independente (excluzând drepturi de autor)

Pentru venituri din activități independente (excluzând drepturile de proprietate intelectuală), se trece de la sistemul de stabilire a CAS de către ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declarația unică).

Persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS, în funcție de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent):

  • venitul net estimat pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datorează CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe țară;
  • venitul net estimat pentru anul curent < 22.800 lei – nu este obligatorie plata CAS (se poate asigura opțional).

Autoimpunere – an curent:

  • CAS se stabilește prin declarația unică de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales (dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe țară);
  • plăţile de CAS se efectueaza oricând până la scadență (31 martie anul următor);
  • posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată (până la 31 martie).

Termenul de plată este 31 martie, data depunerii declarației unice.

CASS venituri din activităţi independente + altele (excluzând drepturi de autor)

Pentru venituri din activități independente (excluzând drepturile de proprietate intelectuală), cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, se trece de la sistemul de stabilire a CASS de către ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declarația unică).

Persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CASS, în funcție de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent):

  • venitul net estimat, cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datorează CASS la nivelul salariului minim
  • venitul net estimat cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent < 22.800 lei – nu datorează CASS, însă persoana fizica poate opta pentru plata CASS astfel:

– dacă își exercită opțiunea prin DU până la termenul de depunere, plăteşte CASS la 6 salarii minime și este asigurat 12 luni;

– dacă îşi exercită opţiunea prin DU după termenul de depunere, plăteşte CASS la 12 salarii minime și este asigurat 12 luni.

Autoimpunere – an curent:

  • CASS se stabilește prin declarația unică de către contribuabil;
  • plaţile de CASS se efectuează oricând până la scadență (31 martie anul următor);
  • posibilitatea de rectificare a declarației până la termenul de plată (până la 31 martie).

Persoane fără venituri an curent

Depunerea declarației unice prin care dobândește calitatea de asigurat – plăteşte la 6 salarii minime şi este asigurat 12 luni (indiferent dacă declarația unică este depusă înainte sau după termenul normal de depunere).

Drepturile de autor (proprietate intelectuală)

Se analizează posibilitatea stabilirii unui mecanism pentru drepturile de proprietate intelectuală (categorie distinctă de activitățile independente)

pentru CAS și CASS, se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă (același mecanism se are în vedere și pentru CASS aferent veniturilor din arendă și din asocieri cu persoane juridice)

se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală a următoarelor categorii de persoane:

– pensionarii;

– copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti;

– tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

4 COMENTARII

  1. Am depus Declaratia 200,privind veniturile realizate din Romania,anul 2016,inregistrata la ANAF,sector 3,sub nr.388985/21.02.2017,categoria de venit :drepturi de proprietate intelectuala[marca licentiata].Pana la aceasta data nu am primit nici o comunicare de la ANAF.Desi am fost de doua ori la inspectorul de rol,nicmic.Cum sa interpretez aceasta tacere?

  2. Am obtinut un Certificat de Atestare Fiscala , am primit aprobarea prin Mail in 11.02.2019.
    De emotie si batranete nu mai am acces la acesta,am incercat schimbarea parolei ,p[rin link-ul transmis nu reusesc, printre reprosuri :legatura expirata/nume ne identificat, cu tote ca la livrarea legaturii in Mail se spune titular Motronea. Suparat am incercat sa cer unul nou, raspunsul:la CNP-ul acesta a fost eliberat un certificat.Va rog sa ma indrumati. Va multumesc. Sunt epuizat dupa 2 zile de stat pe calculator fara un progres. La ghiseul de indrumare ANAF am fost pasat eu sunt in varsta iar persoana de la ghiseu era saturata de cate axplicatii a dat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here