Prin legea bugetului de stat nu s-au acordat bonificații pentru persoanele care depun Declarația unică. Practic, nu se menționa nimic în acest sens, iar mulți sperau totuși, de aceea au și amânat depunerea. Nici Ministerul Finanțelor nu a comunicat oficial acest lucru, până acum. Ei bine, într-o ședință a Ministerului avută cu specialiștii din domeniul fiscal, Alin Chitu, secretar de stat, a spus că nu se acordă bonificații, scrie Hotnews.ro.

“Legislația fiscală prevede posibilitatea acordării unei bonificații, de până la 10% din obligațiile fiscale stabilite în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate. Nivelul bonificației, termenele de plată și condițiile de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat. Măsura nu are caracter obligatoriu sau permanent. Decizia privind acordarea bonificației are în vedere spațiul bugetar existent. În legea bugetului de stat pe anul 2021 nu s-a prevăzut acordarea de bonificații”, a spus Alin Chitu, răspunzând unei întrebări pe temă.

Amintim că Prin OpANAF nr. 14/2021 se reactualizează și se modifică declarația unică – Formular 212 privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Aceasta are ca obiect veniturile aferente exercițiului anului 2020, veniturile estimate pentru anul 2021, iar termenul de depunere este data de 25 mai din anul 2021 pentru veniturile anului trecut.

Desigur, dacă se începe o activitate pe parcursul anului, se va depune o declarație estimativă de venit în termen de 30 de zile de la începerea activității.

Procedura de depunere – declarația se poate depune astfel:

 1. În format hârtie la registratura autorității fiscale;
 2. Prin mijloace electronice de comunicare la distanță:
 • Prin spațiul privat virtual;
 • Pe pagina e-guvernare.ro.

Reamintim categoriile de venituri aflate în sfera depunerii declarației:

 1. activități independente, profesii libere;
 2. Venituri din drepturi de proprietate intelectuală impozitate în sistem real (nu face obiectul declarării prin această declarație drepturile de proprietate intelectuală impozitate prin stopaj la sursă);
 3. Venituri din cedarea folosinței bunurilor;
 4. Venituri din activități agricole;
 5. Venituri din piscicultură și/sau silvicultura;
 6. Venituri din investiții – transferuri titluri valoare ce nu sunt impozitate la sursă;
 7. Venituri din alte surse.

Foarte important: persoanele fizice cu handicap ce realizează venituri din activități independente, activități proprietate individuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură au obligația depunerii declarației chiar dacă veniturile sunt scutite de impozit conform Codului fiscal.

În acest moment formatul declarației cuprinde două secțiuni: secțiunea 5 și secțiunea 6 prin care se declară contribuțiile la asigurările sociale obligatorii și impozitele pe venit aferente acelor indemnizații.

Notă: în ipoteza în care un contribuabil persoană fizică realizează mai multe categorii de venituri se va depune o singură declarație unică cu obligația completării mai multor anexe ale declarației.

De reținut: declarația are o procedură de declarare și pentru veniturile realizate în străinătate când se aplică procedura creditului fiscal sau pentru persoane fizice rezidente în alte state ce realizează activități independente, activități de divertisment sau activități sportive pe teritoriul României.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here