Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, se arată în ordonanță militară 3 anunțată aseară de ministrul Marcel Vela.

De asemena aceasta poate fi scoasă la imprimantă și completată sau scrisă de mână.

Marcel Vela a menţionat că poliţiştii vor trebui să accepte și adeverința de la angajator fără ștampilă. Această prevedere nu este însă stipulată în ordonanță.
Într-o intervenţie telefonică la Digi24 ministrul a anunţat că cei care fac declarații false și le prezintă poliției sau celor care verifică respectarea regulilor vor fi verificați. Declarația respectivă se introduce în baza de date și te verifică dacă lucrezi la firma x sau mergi la un anumit magazin, într-o anumită parte permisă în articolele din ordonanță.

 

NOTĂ: Cei care plimbă câinele nu au nevoie de declarație, când e verificat se vede pe buletin că este adresa din jurul blocului unde se află, a spus ministrul, dar dacă stă cu chirie şi are domiciliul în altă parte – are nevoie de declaraţie!

Descarcă aici Declaratie pe propria răspundere şi adeverinţă angajator MODEL-Adeverinta-angajator

 Ordonanța militară 3 – articolele care reglementează circulația:

Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Ministrul de Interne Marcel Vela a spus că le-a cerut polițiștilor să accepte și adeverința de la angajator fără ștampilă. Această prevedere nu este însă stipulată în ordonanță.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este un instrument indispensabil în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României şi noilor modificărilor legislative. 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here