Ordinul ANAF nr. 614/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 160/2015, reglementează o nouă procedură privind declararea mărfurilor la import sau la export când aplicațiile informatice vamale nu funcționează.

La nivelul Comunității Europene, Regulamentul CEE nr. 2.454/93 permite câteva proceduri privind depunerea declarațiilor de import sau de export, dintre care amintim:

  • declarație vamală întocmită în scris în cadrul procedurii normale;
  • declarații vamale întocmite prin proceduri informatice în procedura alternativă;
  • declarații vamale verbale pentru bunuri fără caracter comercial.

Actul normativ analizat astăzi adoptă procedura de urmat când declarațiile de import export introduse în aplicațiile informatice nu au fost procesate din cauza nefuncționării aplicațiilor. În esență, dacă o declarație de import export nu a fost confirmată, aceasta se invalidează la restabilirea funcționării aplicației.

Dacă au fost declarații vamale ce au primit deja liberul de vamă, acestea se prelucrează în sistemul informatic în maxim 24 ore de la restabilirea funcționării aplicației.

În mod evident, în situația nefuncționării aplicațiilor informatice, atât la import cât și la export se vor depune declarații vamale pe suport hârtie, utilizându-se documentele justificative și procedura stabilită de acest ordin.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here