Actul normativ analizat astăzi reglementează procedura declarării taxei pe activele financiare, datorată de instituțiile bancare, începând cu 01 ianuarie 2019, având în vedere prevederile OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri financiar fiscale și bugetare. 

Potrivit acestui act normativ, în situația în care indicele ROBOR calculat ca medie trimestrială depășește procentul de 2%, instituțiile bancare plătesc o taxă pe activele financiare. 

Nivelul taxei este:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%;

b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51- 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;

c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01- 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,3%;

d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51- 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,4%;

e) dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe active este de 0,5%.

 Taxa se calculează și se declară trimestrial, până pe data de 25 a lunii următoare trimestrului încheiat, dată până la care trebuie efectuată și plata. Ordin ANAF nr. 426/2019 modifică nomenclatorul obligațiilor ce se achită la bugetul de stat cu această taxă, situație pentru care instituțiile financiare vor utiliza formularul 100 pentru declararea taxei pe activele financiare. 

Nivelul ROBOR se stabilește de către Comisia Națională de Strategie şi Prognoză şi se publică pe site-ul acestei instituții. 

Același act normativ reglementează și declararea taxei datorate de organizatorii de jocuri de noroc online. Taxa se datorează lunar și  reprezentă procentul de 2% calculat la ”totalul taxelor de participare încasate lunar”. 

Notă: textul de mai sus aflat între ghilimele este sintagma folosită de legiuitor, iar probabil acesta a vrut să se refere la veniturile încasate lunar. 

Taxa se declară tot prin formularul 100 Declarație la bugetul de stat, până pe data de 25 a lunii următoare lunii încheiate, dată până la care trebuie efectuată și plata. Astfel, taxa aferentă lunii ianuarie 2019 trebuie declarată și achitată până pe data de 25 februarie 2019. 

Prin urmare, ne așteptăm ca foarte rapid să fie actualizat formularul 100.

Ai nevoie de OUG nr. 114/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here