Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, format din Ionut Matei (presedinte), Ioana Bogdan si Cristina Rotaru, in dosarul supranumit “Trofeul Calitatii”, in care Nastase si alti cinci inculpati au fost acuzati de procurorii DNA de comiterea mai multor infractiuni, printre care si spalare de bani. De retinut, judecatoarea Cristina Rotaru a facut opinie separata, in sensul achitarii lui Adrian Nastase. Sentinta data de cei trei judecatori nu este definitiva, in acest caz urmand recursul, care va fi judecat la Completul de 5 judecatori. In afara de Nastase, au mai fost condamnati la cate 7 ani de inchisoare si Irina Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Vasile Mihai Cristian, director al Eurografica, Diana Gasparovici, Bogdan si Marina Ioana Popovici, directori ai grupului Forum Invest si actionari ai companiilor prin care s-a organizat simpozionul “Trofeul Calitatii”.

ICCJ a decis confiscarea a aproape 40.000 de lei de la Nastase, care a fost obligat sa plateasca si 50.000 de lei cheltuieli de judecata, plus despagubiri catre ISC

Judecatorii au decis de asemenea confiscarea sumei de 38.217 RON de la Adrian Nastase, dar si obligarea acestuia la plata a 50.000 de lei cheltuieli judiciare. La aceeasi suma, cu titlul de cheltuieli judiciare, au fost obligati si inculpatii Diana Gasparovici si Vasile Mihai Cristian, iar sotii Popovici au fost bligat sa plateasca 50.800 de lei cheltuieli judiciare, din care 800 de lei reprezinta onorariul avocatilor din oficiu. Totodata, ICCJ a decis mentinerea sechestrului asigurator dispus pe mai multe imobile ale inculpatilor. De asemenea, inculpatii au fost obligati sa plateasca Inspectoratului de Stat in Constructii 36 de miliarde ROL, cu titlul de despagubiri civile.

DNA l-a acuzat pe fostul premier Adrian Nastase ca, in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. „Trofeul calitatii in constructii” a fost organizat, in numele Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), condus la acea data de Irina Paula Jianu, iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase, adica Bogdan si Marina Ioana Popovici. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat, Eurografica, condusa de Vasile Mihai Cristian. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi. Desi DNA a sustinut ca ISC a fost prejudiciata in urma simpozionului si mai ales a modului in care au circulat banii obtinuti de pe urma acestuia, expertiza financiar-contabila realizata in cursul cercetarii judecatoresti a relevat un prejudiciu ZERO, iar cei peste 900 de martori din aceasta cauza au sustinut ca simpozionul a fost unul benefic pentru oamenii de afaceri din domeniul constructiilor.

Continuarea materialului poate fi citita aici:

http://www.luju.ro/magistrati/instante/decizie-istorica-ex-premierul-adrian-nastase-condamnat-la-2-ani-de-inchisoare-cu-executare-in-trofeul-calitatii-alti-cinci-inculpati-au-primit-cate-7-ani-de-puscarie-judecatoarea-cristina-rotaru-a-facut-opinie-separata-in-sensul-achitarii-lui-nastase

2 COMENTARII

  1. SANT STUPEFIAT CA JUDECATORII MAI AU „TUPEUL” SA-I JUDECE SI PE CEI MARI. CREDEAM CA N-O SA MAI APUC SA VAD SENTINTE CONTRA CELOR „MARI”. INCA NU POT CREDE CA-I ADEVARAT. DE FAPT NU CRED PANA SENTINTA NU V-A FII EXECUTATA. SPER SA MA INSEL , DAR BOGATII AU DREPTATEA LOR. M-as mira sa nu fie doar asa „praf in ochi”! Oricum raman la parerea personala ca sistemul juridic la fiecare 1 Decembrie trebuie DECIMAT. Stiu ei de ce!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here