Decizia nr. 293/2022 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 551  alin. (5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este în vigoare de la 28 iunie 2022. 

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorii acesteia apreciază că dispoziţiile criticate exclud de la beneficiul compensării categoria deţinuţilor aflaţi în tranzit şi cea a deţinuţilor internaţi în infirmerii din cadrul locurilor de deţinere, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a Ministerului Afacerilor Interne sau din reţeaua sanitară publică.

Potrivit deciziei nr. 293/2022, textul este neconstituţional deoarece exclude de la acordarea beneficiului compensării pentru zilele executate în condiţii necorespunzătoare perioadele în care persoanele private de libertate au fost internate în infirmerii din cadrul locurilor de deţinere, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a Ministerului Afacerilor Interne sau din reţeaua sanitară publică.

Curtea constată că, din perspectiva locurilor de deţinere, nu poate fi decelată o diferenţă între categoria persoanelor care execută pedeapsa în aceste locuri de deţinere şi categoria persoanelor private de libertate aflate în tranzit. Or, în condiţiile în care, indiferent de interpretarea dată noţiunii de „persoane private de libertate aflate în tranzit”, se constată că nu există nicio diferenţă între aceste persoane şi persoanele care execută pedeapsa în locurile de deţinere în care se efectuează tranzitul celor dintâi nu poate fi acceptată nici modalitatea de reglementare a dispoziţiilor art. 551 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 254/2013.

Cu alte cuvinte, din perspectiva mecanismului de calculare a pedepsei executate efectiv în cazul plasării persoanei condamnate în condiţii necorespunzătoare de cazare, Curtea reţine că între o persoană care execută pedeapsa într-un loc de deţinere şi o altă persoană care, pentru anumite perioade de timp, se află temporar în acelaşi loc de deţinere ca prima nu există nicio diferenţă de situaţie care să determine aplicarea unui tratament diferit.

Curtea admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art. 551 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal sunt neconstituţionale.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here