Plenul Senatului a adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, 12 martie 2013, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, prin care se prevede că pot fi eutanasiaţi, de către un medic de specialitate, doar câinii declaraţi bolnavi incurabili .

Astfel, după examinarea de către medicul veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, câinii fără stăpân care sunt bolnavi grav, incurabili, irecuperabili, câinii agresivi, astfel cum sunt definiţi la art. 2, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 55/2002, câinii periculoşi, câinii de luptă şi atac, astfel cum sunt definiţi la art. 1 lit. a) şi b) din acelaşi act normativ, lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le poate fi identificat aparţinătorul, se eutanasiază în 3 zile lucrătoare. (art. 5 modificat)

Eutanasierea câinilor se efectuează numai de către un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii. (art. 6 modificat)

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul Marius Marinescu, a fost supus un parcurs legislativ greoi, acesta incluzând o serie de prevederi declarate neconstituţionale de către CCR prin Decizia nr. 1 din 11 ianuarie 2013 a Curţii Constituţionale  a României.

Printre aspectele vizate în sesizarea de neconstituţionalitate, formulată de un număr total de 124 de deputaţi , se afla şi prevederea conform căreia puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le puteau fi identificaţi stăpânii.

În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau al căror aparţinător nu poate fi identificat, ar fi fost eutanasiaţi în termen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar.

Senatorii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări au propus plenului o serie de amendamente pentru a pune de acord proiectul de act normativ cu decizia de neconstituţionalitate.

Astfel, potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de 30 de zile în care câinii sunt cazaţi în adăposturi, dacă aceştia nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi şi sterilizaţi.

Un alt amendament adoptat prevede faptul că autoritatea administraţiei publice locale urmează să asigure deparazitarea internă şi externă, sterilizarea sau castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a legii.

Totodată, deţinătorii de câini care refuză sterilizarea sau castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local, pentru fiecare generaţie de pui.

O altă prevedere stipulează faptul că la controlul medicului veterinar pot participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz

Sursa: Senatul României

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here