Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme, de dată relativ recentă, adică la data de 20.03.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat mai multe decizii privind recursuri în interesul legii, dar, în prezentul material, ne vom opri atenția doar asupra uneia din deciziile pronunțate la data respectivă, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri. 

Astfel, prin Decizia nr.4 în dosarul nr.25/2016 , ÎCCJ– Completul competent să judece recursul în interesul legii, a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi,  în consecinţă a stabilit că: 

În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 378 alin. (1) lit. c) Cod penal, infracţiunea de abandon de familie săvârşită prin neplata, cu rea-credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere, instituită printr-o singură hotărâre judecătorească în favoarea mai multor persoane, constituie o infracţiune unică continuă

Decizia s-a pronunţat numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese (art.474 alin.(2) din Codul de procedură penală).

Potrivit art.474 alin.(4) din Codul de procedură penală, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Menționăm că, după redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționate, Decizia ÎCCJ nr.  4/20.03.2017 va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Care este conținutul textului legal menționat de instanța supremă în Decizia nr. 4/20.03.2017? 

Art. 378 alin. (1) lit. c) Codul penal. Infracţiunea de abandon de familie: Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: (…) c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintite? 

Dacă printr-o singură hotărâre judecătorească instanța de judecată, având în vedere obligaţia legală de întreţinere, stabilește  în sarcina unei persoane obligația de plată a pensiei de întreţinere în favoarea mai multor persoane (de exemplu: tatăl mai multor copii. care nu  au domiciliul la acesta. este obligat de către instanța de judecată, printr-o hotărâre judecătorească, să plătească minorilor o pensie de întreținere lunară într-un anumit cuantum), iar, persoana respectivă nu plătește aceea pensie de întreţinere, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, suntem în  prezența unei unice infracţiuni de abandon de familie, dar în formă  continuă, ci nu în  prezența mai multor infracţiuni de abandon de familie.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here